spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalJumătate de milion de lei pentru Zilele Municipiului Botoșani. Ce artiști vor...

Jumătate de milion de lei pentru Zilele Municipiului Botoșani. Ce artiști vor concerta

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat lista artiștilor pe care i-a invitat la Botoșani pentru Zilele Municipiului. Edilul are la dispoziție jumătate de milion de lei din bugetul local pentru organizarea evenimentului. 

Astăzi, primarul Cosmin Andrei a făcut publică lista artiștilor care vor concerta la Zilele Municipiului, festival organizat în debutul campaniei electorale. O parte semnificativă din cei 500.000 de lei alocați pentru acest eveniment vor merge la DJ Aya, Andia, Rico Sanchez & Gipsy Kings Party, Ștefan Bănică, Carla’s Dreams, The Motans și The Urs.

Sumă uriașă alocată pentru un moft politic

Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare, iar reporterii „Monitorul” au încercat ulterior să îl contacteze pe primar pentru a obține mai multe informații cu privire la suma alocată, care a crescut considerabil de la un an la altul, și garanțiile pe care le oferă pentru ca manifestarea să nu fie folosită în scop politic, însă Cosmin Andrei nu a putut fi găsit. Spre exemplu, în 2022, Zilele Orașului au costat 70.000 de lei, în 2023, pentru aceeași manifestare au fost alocați 200.000 de lei. Anul acesta, 500.000 de lei din bugetul local, mai mult decât suma alocată pentru ultimii doi ani, „se vor sparge” pe un moftul al edilului gândit strategic pentru debutul campaniei electorale.

Festival organizat în debutul campaniei electorale

Dacă în anii precedenți Zilele Orașului se organizau în perioada sărbătorii „Sfântului Gheorghe”, patronul spiritual al municipiului Botoșani, anul acesta, la propunerea primarului Cosmin Andrei, ar urma să se organizeze în perioada 9-12 mai, imediat după Paștele ortodox. Mai mult, în acel weekend se dă şi startul campaniei electorale oficiale, care începe pe 10 mai.

Inițial, pe 28 martie, sesizând posibilitatea folosirii evenimentului în scop electoral, aleșii locali au respins proiectul de hotărâre propus de primar și au încercat să introducă un amendament prin care ar fi amânat Zilele Municipiului după alegerile din 9 iunie. Amendamentul nu a obținut suficiente voturi pentru a putea fi adoptat.

Primarul „a luptat” pentru organizarea festivalului în campania electorală

Primarul, neînduplecat în dorința sa de a organiza festivalul cu doar o lună înainte de alegeri, exact la debutul campaniei electorale, a convocat rapid o ședință extraordinară a Consiliului Local. Aceasta a avut loc pe 11 aprilie, iar proiectul pentru organizarea Zilelor Municipiului a fost adus din nou în atenție de către Cosmin Andrei, fără nicio modificare, atât în ceea ce privește perioada, cât și suma alocată inițial. Și de această dată s-a încercat introducerea unor amendamente care ar fi amânat festivalul până după alegerile locale, însă nici de această dată nu au trecut.

Proiectul integral propus de Cosmin Andrei a trecut, însă, cu 12 voturi pentru, opt consilieri au votat împotrivă, iar trei s-au abținut. Odată cu plecarea lui Marian Murariu din PSD, partidul a pierdut majoritatea în Consiliul Local, însă, de această dată, antreprenorul Maricel Maxim, care a plecat recent din PNL și s-a alăturat recent Forței Dreptei, a ajutat social democrații să aibă suficiente voturi pentru organizarea festivalului în campania electorală.

Reporterul „Monitorul” l-a contactat pe Maxim care susține că a făcut această alegere doar în interesul botoșănenilor. „Nu am luat nici un considerent în calcul, pur și simplu așa am simțit că trebuie votat. Eu am susținut și cele două amendamente, numai că nu au trecut și am zis să nu fie cetățenii văduviți de acest eveniment. Mai mult, m-am gândit că parcul Cornișa merită un eveniment pentru a mai revigora activitatea de acolo. Atât, nimic altceva”, a declarat consilierul Maricel Maxim.

„Normal că s-a ajuns la a face șantaj pe la anumiți consilieri”

În acest context, Cătălin Flutur, consilier local și candidat PNL la Primăria Botoșani, a lansat acuzații de șantaj și cumpărare de voturi în Consiliul Local.

„Normal că s-a ajuns la a face șantaj pe la anumiți consilieri pentru a obține al 12-lea vot. Noi am tranșat o dată într-o ședință ordinară unde ne-am privit în ochi, nu prin telefon, și nu s-a votat. Au mai băgat o dată aceeași Hotărâre de Consiliu, dar să nu ne vedem la ochi, online, și au obținut 12 voturi. Nu știu cum le-au obținut, dar e clar că au cumpărat un consilier. Tocmai a plecat domnul Murariu (n.r. de la PSD) care s-a exprimat clar că erau forțați să voteze și au multe Hotărâri de Consiliu luate în necunoștință de cauză care le va aduce deservicii pecuniare chiar. O să fie un joc interesant până în luna octombrie”, a declarat Cătălin Flutur, consilier local PNL.

Contactată de reporterii „Monitorul”, consilierul USR Raluca Curelariu și-a manifestat, de asemenea, nemulțumirea în legătură cu perioada aleasă și a catalogat inițiativa ca fiind campanie electorală disimulată.

„Ce mă frapează pe mine cel mai tare e faptul că insistă să facă campanie electorală pe bani publici. Era corect ca acest festival să fie după alegeri, domnul primar și unii consilieri au considerat că asta e normalitatea în care ei vor să trăiască, dar nu este normalitatea în care eu vreau să trăiesc”, a spus Raluca Curelariu, consilier din partea USR.

Nimeni nu garantează că festivalul nu va fi afectat de agenda politică

Imediat după aprobarea acestei hotărâri de Consiliu Local, reporterii „Monitorul” au cerut de la reprezentanții primăriei mai multe informații legate de organizarea festivalului, precum și garanțiile pe care le oferă pentru ca festivalul să nu fie folosit în scop electoral.
În acest context, reprezentanții primăriei s-au rezumat la a transmite că „vom comunica atunci când vom avea ce”. Practic, aceștia s-au ferit să răspundă la întrebări referitoare la principalele obiective ale Zilelor Municipiului Botoșani în acest an și cum se aliniază acestea cu suma de 500.000 de lei, cum va fi distribuită suma în cadrul evenimentului și care sunt prioritățile de finanțare. Totodată, inițiativa a stârnit curiozități în privința existenței unor directive sau politici clare privind utilizarea și promovarea festivalului în context electoral, astfel încât evenimentul sa rămână centrat pe botoșăneni, fără a fi afectat de agenda politică.
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...