vineri, mai 24, 2024
AcasăLocalPlanuri mărețe pentru Centrul de recuperare neuromotorie din Botoșani. DGASPC anunță investiții...

Planuri mărețe pentru Centrul de recuperare neuromotorie din Botoșani. DGASPC anunță investiții după aproape două decenii (video)

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani a anunțat planurile de reabilitare și modernizare a Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu. O veste ce aduce speranță în rândul comunității persoanelor adulte cu dizabilități din Botoșani.

Astăzi, într-o conferință organizată de reprezentanții DGASPC Botoșani, s-a discutat despre răspunsul hotărât la nevoile crescute ale persoanelor cu dizabilități din Botoșani și la cerințele tot mai ridicate de îngrijire și asistență calitativă. Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu este singurul din Botoșani care oferă îngrijiri gartuite, însă nu a mai beneficiat de nici o intervenție de aproape două decenii, respectiv din 2007, când a fost înființat.

Un pas înainte pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități

De anul acesta lucrurile se vor schimba, iar centrul va fi dotat cu echipamente de ultimă generație și va beneficia de spații renovate și adaptate, în conformitate cu standardele moderne de accesibilitate și siguranță. Proiectul a fost posibil datorită unei finanțări prin PNRR în valoare de peste 1,3 milioane de lei, respectiv de 1.317.013,66 de lei.

„În fapt proiectul a fost demarat pe 8 ianuarie 2024, când a fost semnat contractul de finanțare cu autoritatea finanțatoare, adică Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități”, a spus Irina Mihalachi, managerul de proiect.

Beneficiarii centrului

Prin modernizarea acestui centru, DGASPC Botoșani urmărește să ofere persoanelor adulte cu dizabilități un mediu propice pentru recuperare și dezvoltare, în care acestea să beneficieze de servicii specializate și personalizate, adaptate nevoilor individuale.

„Beneficiarii Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilități sunt persoanele cu dizabilități de tip neuromotoriu care sunt încadrate într-un grad de handicap. Deci sunt adulți care au certificat de încadrare într-un grad de handicap”, a spus Marius Cornel Pohoață, șeful Complexului de servicii comunitare pentru copilul și adultul cu dizabilități „Sfântul Spiridon” din Botoșani.

„Serviciile se oferă pe o perioadă mai lungă de timp, având în vedere că ei au diferite afecțiuni cronice”

Principalele probleme medicale cu care se prezintă pacienții sunt sechele după accidente vasculare, pareze, afecțiuni neuromotorii invalidante, distrofii musculare, poliartrite reumatoide sau sechele după diferite accidente sau fracturi grave.

Capacitatea centrului este de 8 pacienți pe zi, dar depășim de obicei această capacitate, avem cam 10 pacienți pe zi. Într-o lună oferim, în medie, servicii la 25 de beneficiari, serviciile se oferă pe o perioadă mai lungă de timp, având în vedere că ei au diferite afecțiuni cronice care presupun o recuperare mai îndelungată. Echipa de la nivelul centrului este o echipă mică, dar inimoasă, zic eu, care sperăm să crească în urma reabilitării”, a mai precizat Marius Pohoață.

„Aici avem nevoie de noroc”

Directorul DGASPC Botoșani susține că, pe perioada desfășurării lucrărilor de reabilitare, unitatea va fi relocată.

„Chiar ieri discutam și cu domnul director Colbu pentru a identifica o clădire unde putem muta colegii de la centrul. Undeva prin vară va trebui să identificăm o astfel de clădire. lucrările de reabilitare nu sunt foarte grele, mai grea cred că o să fie achiziția de dotări, aparatura este specifică, aici avem nevoie de noroc”, a declarat Doina Nacu, directorul DGASPC Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
28.2 ° C
28.6 °
27.7 °
33 %
5.4kmh
54 %
vin
25 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
15 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când se face, trebuie făcut la amiază, să vadă toată lumea.

EDITORIAL

După Gala Superscrieri în care au fost premiați ziariștii, o jurnalistă a găsit curajul de a spune public că un fost coleg a violat-o....

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...