spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalUrmărire cu împușcături filmată din zeci de unghiuri. Ce spune ancheta poliției...

Urmărire cu împușcături filmată din zeci de unghiuri. Ce spune ancheta poliției despre numărul mare de focuri de armă (VIDEO URMĂRIRE)

Polițiștii justifică atacul după o urmărire cu zeci de împușcături. Oamenii legii spun că fugarul îi punea în pericol pe șoferi sau pietoni și trebuia oprit prin orice metodă.

Mai mult de jumătate dintre cartuşele trase asupra dubei contrabandistului fugar şi-au nimerit ţinta. Poliţiştii au finalizat inspecţia maşinii ridicate pentru cercetări. În urma verificărilor, criminaliştii au descoperit că jumătae din cele 61 de cartuşe trase din armele polişiltilor şi-au nimerit ţinta. O anchetă internă a fost demarată imediat după ce tânărul de 25 de ani a ajuns împuşcat la spital. Şefii celor implicaţi în urmărire şi împuşcături au vrut să afle dacă uzul de armă s-a justificat în respectivul caz. „În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că cei doi polițiști care au intervenit,  au respectat procedurile și prevederile legale privind uzul de armă. Deocamdată nu s-a impus demararea altor verificări cu privire la modul de intervenție, toate aspectele urmând a fi clarificate în cadrul dosarului penal întocmit”, a precizat agent şef adjunct Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.

Mai mult decât atât, toată intervenția forțelor de ordine a fost filmată. Atât cu dispozitivele de pe autospeciala de poliție care a plecat în urmărire, dar și body cam-urile polițiștilor. Pe lângă acestea există şi o mulţime de imagini surprinse de mai multe camere de supraveghere de pe traseul urmăririi. „Imaginile sunt probe în dosarul penal privind infracțiunea de vătămare corporală din culpă, întocmit ca urmare a rănirii conducătorului auto, în urma intervenției polițiștilor”, mai explică agentul şef adjunct Delia Nenişcu.

Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, iar cercetările sunt pe faptă.

Urmărire cu zeci de împușcături

Reprezentanţii IPJ Botoşani spun că, deşi poate părea un număr mare de cartuşe folosite pentru a fi oprit şoferul fugar, acesta este justificat de gradul de risc pe care îl punea şoferul în acel moment, existând riscul de a lovi o maşină de pe contrasens sau pietoni, punând astfel în pericol şi alte vieţi. „Uzul de armă s-a efectuat conform prevederilor legale. Şoferul nu s-a supus indicațiilor polițiștilor și somaţiilor: Stai, că trag! Se poate face uz de armă dacă șoferul nu opreste maşina și există suspiciuni cu privire la săvârșirea vreunei fapte penale. În caroseria autovehiculului au fost trase peste 30 de cartușe, plus în anvelope și focurile executate în plan vertical”, a arătat reprezentantul IPJ.

Cele 61 de cartuşe reprezintă echivalentul aproape a patru încărcătoare de pistol Glock, care este acum în dotarea poliţiştilor.

Poliţia Botoșani are în dotare şi sistemul spike strips, care poate fi folosit chiar în situaţii de acest gen, cu maşini fugare. Cu toate acestea, sistemul nu a fost folost cu această ocazie, din mai multe cosiderente. În primul rând, poliţiştii care au urmărit şoferul fugar nu au putut să îl folosească pentru că, inițial, acesta pprise. Ulterior, a demarat în trombă de lângă poliţişti. Aceştia au plecat în urmărire şi au anunţat un echipaj chemat în ajutor, care venea dinspre Botoşani, să îl folosească. Nu a mai fost, însă, nevoie, pentru că după o urmărire de cinci kilometri şoferul a fost oprit.

Marfă “escortată” de mai multe mașini

Aşa cum se poate vedea pe mai mute imagini surprinse de camerele de supraveghere, se pare că microbuzul care transporta freon nu era singur. Mai multe maşini, printre care două Dacia Duster cu numere de Botoşani, sunt observate cum circula cu viteză foarte mare la o mică distanţă în urma autospecialei de poliţie care urmărea şoferul fugar. Potrivit martorilor, în fiecare dintre acele maşini erau 5-6 persoane. Una dintre ele chiar a urmărit ambulanţa SMURD până la intrarea în curtea Spitalului Judeţean. Ulterior a întors chiar în poara spitalului şi a demarat în trombă. „Se face ancheta cu privire la întreg evenimentul pentru a se stabili toate împrejurările”, a mai spus agentul şef adjunct Delia Nenişcu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...