spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalCampania electorală prinde contur în plenul CL (video)

Campania electorală prinde contur în plenul CL (video)

Aleșii locali din Botoșani au transformat ședințele Consiliului Local într-o veritabilă luptă pentru voturi, semn că au declanșat campania electorală mai devreme decât era prevăzut.

Cu toate că startul oficial al campaniei electorale este programat pentru 10 mai, aleșii locali nu au putut rezista tentației de a-și pune adversarii politici sub lupă chiar de la începutul ședinței Consiliului Local de astăzi.

„În Ucraina se lansează bombe, iar la Botoșani incompetența și indolența dumneavoastră”

Eugen Țurcanu, consilier local din partea PNL, care este cunoscut pentru frecventele divergențe cu primarul PSD Cosmin Andrei, a fost primul care s-a înscris la cuvânt în secțiunea de interpelări.

„Am solicitat instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local pe mail să îmi dea detaliat organizarea spectacolelor și a structurilor de evenimente, vă informez că refuză să îmi răspundă la această solicitare a mea. O altă problemă pe ordinea de zi ar fi să îmi dați, domnule primar, cheltuielile de publicitate pentru 2023-2024, contractele și sumele plătite pentru firmele cu care aveți colaborare. (…) O altă interpelare a mea vizează strada Pacea, a fost asfaltat transonul dintre George Enescu și Sucevei așa cum a fost asfaltat, mai toate lucrările au o calitate îndoielnică. Vă solicit să continuați și trotuarele, v-am spus de atâtea ori că trotuarele sunt sparte”, a declarat consilierul PNL Eugen Țurcanu.

„În curțile interioare ale blocurilor vă reamintesc, domnule primar, că sunt adevărate cratere. Parcă s-a dus și la noi un război ca în Bahmut. În Ucraina se lansează bombe, iar la Botoșani incompetența și indolența dumneavoastră. Noi trăim în aceste cartiere și stăm toți la străzile principale și tot e roz bombon, cu crini plantați în fața scării”, a mai precizat Țurcanu.

„Înțeleg că este campanie electorală”

După ce consilierii locali au susținut mai multe interpelări referitoare la infrastructura rutieră, stadiul anumitor proiecte sau câinii vagabonzi din municipiul Botoșani, primarul Cosmin Andrei a trebuit să ofere răspunsuri, dar nu înainte de a face o remarcă în privința campaniei electorale, pentru care a început deja, conform declarațiilor, deși stratul oficial se dă pe 10 mai.

„Voi începe prin a răspunde acestor interpelări, dar nu fără a face o remarcă, pentru că suntem înaintea alegerilor, nu la final de mandat, multe dintre interpelări s-au referit la finalul mandatului. Finalul mandatului este în luna octombrie. (…) Bineînțeles că știm de strada Pacea, bineînțeles că trebuie continuat și al doilea tronson, până în luna octombrie o să le fac. Nu trebuia să ne spuneți dumneavoastră de trotuare, ne spun și cetățenii. Înțeleg că este campanie electorală și cereți tot felul de situații, dintr-o dată sunteți un pic mai preocupat”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

În replică, Țurcanu a spus că „pot pune întrebări cât puteți iubi dumneavoastră”. Remarca a venit contextul în care actualul edil a fost plasat sub control judiciar pentru „săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite”.

„Acum, în opoziție, în buza alegerilor, înțeleg că dă foarte bine”

Lupta politică a continuat și în discuția privind nivelul taxelor și impozitelor pentru anul 2025. Cătălin Flutur, consilier local din partea PNL și candidat la primăria municipiului Botoșani, a propus micșorarea acestora, susținând că este necesară o abordare mai prudentă în contextul dificultăților economice actuale. Deși legislația în vigoare prevede că taxele și impozitele trebuie să indexeze doar cu indicele de inflație.

„Dă foarte bine, micșorăm taxele și impozitele locale, eu vă întreb de unde luăm banii pentru funcționare, pentru dezvoltare, ca să nu mai vorbim că astăzi avem conturile blocate pentru suma de 59 de milioane de lei datorie Termica. Avem obligația să indexăm taxele și impozitele locale cu indicele de inflație, lucru pe care l-ați făcut și dumneavoastră în mandate. Dacă luăm fiecare majorare și voi ruga colegii să îmi facă acest calcul, în mandatele dumneavoastră cred că le-am triplat. Acum, în opoziție, în buza alegerilor, înțeleg că dă foarte bine”, a spus primarul Cosmin Andrei.

„Este legal ceea ce am propus pentru că mă pricep”

În replică, consilierul PNL Cătălin Flutur a subliniat creșterea semnificativă a taxelor și impozitelor în mandatul actual al primarului.

„Ați dublat taxele și impozitele în acest mandat. (…) Nu vreau decât să scădem taxele și impozitele deoarece populația se află într-o perioadă foarte grea. Ei nu pot să își ia un pic de carne pentru Paște și noi mărim taxele și impozitele acum. Se poate face, este legal ceea ce am propus pentru că mă pricep la lucrul ăsta, nu va fi o mare diferență. De unde plătim dacă ați pierdut bani europeni? Normal că o să îi plătim din buget. De asta măriți taxele și impozitele?”, a declarat consilierul PNL Cătălin Flutur.

În timp ce Flutur încerca să își susțină punctul de vedere, viceprimarul PSD Bogdan Buhăianu a intervenit în nenumărate rânduri pentru a-l întrerupe, iar președintele de ședințe, Gabriel Tanasă, a potolit cu greu spiritele.

Pentru a veni în sprijinul lui Cătălin Flutur, colegul său de partid, Eugen Țurcanu, a reamintit câți bani „sifonează” instituțiile de cultură și că ar putea fi folosiți altfel sumele uriașe. „Acolo este un haos și este o gaură neagră a bugetului local”.

Promisiuni electorale puse sub lupă de opoziție

Contrele dintre aleși nu s-au oprit aici. Mai departe, Marius Rogojinschi, consilier din partea PSD, a luat cuvântul pentru a aminti de promisiunile lui Cătălin Flutur din primul mandat, respectiv din 2004. „Primul mandat al domnului consilier Cătălin Flutur a avut în programul său stipulat foarte clar și evident, chiar și eu îmi aduc aminte că odată cu venirea sa la primărie taxele și impozitele în Botoșani vot fi 0, adică vor rămâne pe loc”, a spus Marius Rogojinschi.

Pe parcursul ședinței de CL, răfuiala dintre fostul și actualul primar a continuat și s-au adus în discuție isprăvile celor doi, precum și faptele pentru care au fost sau sunt cercetați de instanță. „Domnule primar, nu mai vorbiți de funie în casa spânzuratului, nu mai pomeniți cuvântul dosar penal. O persoană care este sub control judiciar îmi spune mie de dosar penal?”, a spus Cătălin Flutur vizibil deranjat.

„Păstrăm vârsta, ce vrei?”

Pentru a înclina balanța de partea sa, primarul a adus în discuție și lichidarea societății Locativa a cărui director a fost Cătălin Flutur. „Să vă mint, să vă încurajez, ce să fac? Inculpat ați fost? (…) Dumneavoastră sugerați și veniți cu argumente să micșorăm taxele și impozitele locale, vă propun așa, haideți să terminăm cu lichidarea Locativa, economisim 3,5 milioane de lei.

Flutur a răspuns prompt. „Care 3,5? Nu dai nici un ban la Locativ, măi omule”. Cosmin Andrei a pretins respect și l-a corectat, „nu dați”, iar Flutur a spus că „păstrăm vârsta, ce vrei?”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.8 °
68 %
1.6kmh
7 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
13 °
joi
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...