vineri, februarie 2, 2024
AcasăPrima PaginăPrimarul Cosmin Andrei a fost plasat sub CONTROL JUDICIAR. Care sunt acuzaţiile

Primarul Cosmin Andrei a fost plasat sub CONTROL JUDICIAR. Care sunt acuzaţiile

Veste şoc în urma descinderilor organizate astăzi de DNA la Botoşani. În urma audierilor care au avut loc la DNA Suceava, primarul municipiului a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit anchetatorilor edilul este anchetat pentru „săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite”.

Concret, procurorii DNA spun că, pe 25 august 2021, primarul ar fi dat unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior”, scos la concurs de instituția pe care o conducea, subiectele. „Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul și ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv. Inculpatului Andrei Cosmin-Ionuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a transmis DNA.

Ce obligaţii are primarul

În perioada în care se va afla sub control judiciar, primarul are obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată) și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

„Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a mai transmis DNA.

Edilul nu a făcut declaraţii

La ieșirea de la audieri, primarul municipiului nu a făcut nicio declarație. În schimb, avocatul care l-a însoțit a făcut câteva precizări.

În această fază a urmării penale există caracterul nepublic. Clientul meu beneficiază de prezumția de vinovăție. A ales dreptul la tăcere. Și în momentul în care vom avea mai multe date o să revenim cu un punct de vedere”, a spus Simona Bosovici, avocat in cadrul Baroului Botoșani.

Percheziţii la primărie

Procurorii DNA au descins în această dimineaţă în două locaţii din municipiul la Botoşani. Una dintre acestea a fost biroul primarului Cosmin Andrei.

Totodată, ofițerii DGA au descins și la sediul Direcției de Impozite și Taxe, unde are loc o altă percheziție.

Descinderile vin după ce, la începutul lunii decembrie 2023 au fost făcute mai multe arestări într-un dosar ce viza angajări pe bani la Spitalul Judeţean. Atunci au fost descinderi şi la domiciliul și biroul președintei CJ Doina Federovici, inclusiv la sediul PSD Botoșani.Tot astăzi, cu puțin înainte de ora 9, la sediul DNA Suceava s-a prezentat și Doina Federovici, semn că aceasta fusese invitată la rândul ei pentru o discuție cu anchetatorii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
68 %
2.7kmh
84 %
vin
5 °
sâm
9 °
Dum
12 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când patriotismul aproape te dă afară din mașină, trebuie să arăți la toată lumea.

EDITORIAL

În orice țară de pe lumea asta unde democrația este sănătoasă și nu muribundă ca la noi, niște manifestaţii și proteste de o așa...

EPIGRAMA ZILEI

Ploaia asta nu-mi dă pace Și total m-a bulversat Că nu mai știu ce se face Când n-ai bani de numărat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...