spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalPSD Botoşani răscolit cu mascaţii (VIDEO)

PSD Botoşani răscolit cu mascaţii (VIDEO)

Ziua de 13 decembrie a fost una sumbră pentru sistemul sanitar botoşănean, şi aşa zguduit din temelii după cazul Alexandra. Zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJA), dar şi şefa CJ, Doina Federovici, şi alţi oameni politici, au fost treziţi cu mascaţii, într-una dintre cele mai ample razii a procurorilor anticorupţie din istoria judeţului.

Oamenii legii au descins cu noaptea în cap la sediul Consiliului Judeţean Botoşani, sediul Spitalului Judeţean, sediul Primăriei Săveni, sediul PSD Botoşani, dar şi la locuinţele a zeci de medici, asistenţi, infirmieri şi brancardieri din spital.

Şefa CJ trezită cu mascaţii

La sediul CJ procurorii au vizat un singur birou, cel al şefei instituţiei. Nu mai puţin de opt persoane, anchetatori, dar şi mascaţi de la trupele speciale, au aşteptat ca preşedintele CJ să ajungă în birou de la percheziţia domiciliară care a avut loc la locuinţa sa. Aşa cum a spus chiar ea, Doina Federovici a fost trezită de mascaţi, care i-au scotocit casa.

„Am pus la dispoziţie toate documentele. Consiliul Judeţean nu face parte din această speţă. Nu au fost ridicate înscrisuri. Au fost şi la mine acasă. Le-am pus la dispoziţie tot ce au cerut”, a spus Doina Federovici.

Întrebată de ziarişti dacă este vizată de ancheta DNA, ea a spus: „Din moment ce au venit aici, cu siguranţă da”.

Anchetatorii au părăsit sediul CJ după aproape trei ore. Ulterior aceştia au mers direct la sediul PSD, aflat în apropiere. Mascaţii care au însoţit procurorii au scos din sediul PSD mai multe genţi de voiaj şi sacoşe pline cu documente din sediul partidului, fiind însoţiţi în permanenţă de preşedinta Doina Federovici.

Dosarul vizează concursuri de angajare fraudate

Potrivit DNA, dosar în cadrul căruia se fac percheziţiile sunt anchetate fapte de corupţie. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2018-2023, de către funcţionari publici din cadrul unei unităţi spitaliceşti, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

În cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 92 de locaţii situate pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediul judeţean al unui partid politic şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis DNA Suceava.

Şpăgi de mii de euro pentru posturi în spital

şpăgiSurse din anchetă spun că dosarul vizează şpăgi oferite pentru o serie de angajări făcute la Spitalul Judeţean. Concursurile în cauză au fost organizate în perioada 2018-2023. Un post de asistent putea fi cumpărat cu sume cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro. Tarifele au crescut odată cu inflaţia. Astfel, în 2020 şpaga pentru un astfel de post era de 8000 de euro, în 2022 era de 10.000, iar în 2023 ajunsese la 15.000 de euro.

Nici posturile de altă natură nu erau atribuite gratuit. Astfel, cineva care voia să se angajeze ca muncitor, îngrijitor, brancardier, ş.a., trebuia să scoată din buzunar sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro. Sumele creşteau în funcţie de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracţional, iar angajările erau făcute în funcţie de cine oferă suma de bani cea mai mare şi cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului

Anchetatorii au stabilit până în prezent că, candidatul care voia să ocupe un post vacant, prin coruperea funcţionarilor publici, nu interacţiona, în unele situaţii, în mod direct, cu funcţionarii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, care făceau parte din comisiile de concurs, ci era nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă, apropiaţi, rude, vecini, angajaţi din spital, etc.), care să-i recomande, unui alt angajat/funcţionar din mediul spitalicesc, cu putere de influenţă la nivelul funcţionarilor care iau deciziile, în privinţa promovării candidaţilor la concursuri.

Subiecte oferite candidaţilor înainte de examen

După ce erau stabilite înţelegerile cu privire la aspectul financiar, procedurile erau simple. Candidaţii primeau subiectele şi rezolvările, iar una dintre condiţiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul şi să obţină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba scrisă cu nota minimă, de 7,00, pentru că lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfăşurare a concursului respectiv. Aşadar, obţinerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiţie obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susţinut de funcţionar să obţină postul vacant, în schimbul unei sume de bani.

Ulterior, promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcţionar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu şi practică, indiferent de alţi eventuali candidaţi care ar fi obţinut şi ei nota minimă de trecere la proba scrisă.

Medici şi şefi de secţii vizaţi în dosar

Din câte se pare, printre cei vizaţi ar fi medici şefi de secţie, asistenţi şefi, directorul de îngrijiri al spitalului şi secretara managerului. Aceştia şi mulţi alţii, au fost invitaţi la sediul DNA Suceava unde au fost audiaţi, în calitate de martori sau de învinuiţi.

 „La mine s-au solicitat documente din perioada anterioară, 2018 – 2022. S-a verificat activitatea care s-a desfăşurat în această perioadă: la achiziţii şi la angajări. În ceea ce priveşte activitatea la spital, clar vom verifica temeinic tot ce s-a întâmplat şi din punct de vedere administrativ. Eu am fost astăzi doar ca manager al spitalului, să deschid unitatea şi să fiu prezentă la percheziţii”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Descinderile de miercuri dimineaţă au fost atât de complexe, din punct de vedere logistic încât procurorii suceveni au fost ajutaţi de colegi din Vâlcea, Vaslui, Covasna, Vrancea, Argeş sau Bucureşti.

Fost manager chemat la audieri

La DNA a ajuns aseară şi Doina Caba, fostul manager al Spitalului Județean. Aceasta a fost manager din 2020 până luna iulie a acestui an. “Nu pot să comentez nimic. Nu îmi reproșez nimic”, a spus Doina Caba.

Și directorul de îngrijiri al Spitalului Județean, Coca Crâșmariu, a ajuns la DNA Suceava. „Nu am auzit de examene trucate și nici nu am luat bani ca să aranjez un examen”, a spus aceasta.

În dosarul penal instrumentat de DNA Suceava privind angajările făcute la Spitalul Județean Botoșani, procurorii au efectuat percheziții domiciliare și la vila din Bucium a fostului manager de la Spitalul de Psihiatrie Socola. Oprișanu locuiește în Iași, dar lucrează la Spitalul Județean Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...