spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocalAngajaţi la Mediu mituiţi cu rable

Angajaţi la Mediu mituiţi cu rable

Ancheta declanșată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în cadrul instituțiilor pentru protecția mediului de la Botoșani a adus și prima condamnare. Este vorba de un întreprinzător local din Darabani, care a recunoscut faptul că dat mită pentru a obține viza anuală pe autorizația de mediu aferentă unui atelier de dezmembrare a mașinilor.

Surprinzător, șpaga oferită ar fi fost în fapt o mașină uzată cedată unui consilier din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani. Asta pentru ca angajatul APM să-și poată cumpăra o mașină hibrid prin programul Rabla.

„Tranzacția” a făcut obiectul descinderilor organizate de procurorii DNA în martie 2023, în județul Botoșani. Atunci, anchetatorii au ridicat mai multe documente, dar și alte probe, atât de la instituții, de la cei bănuiți de fapte de corupție, dar și de la cei controlați. În timpul anchetei, omul de afaceri Marian S., acuzat de dare de mită, a recunoscut faptele și a solicitat încheierea unui acordul de recunoaştere a vinovăţiei. În baza acordului, procurorii i-au stabilit o condamnare de un an și şase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Acordul a fost validat și de magistrații Tribunalului Botoșani, pe 31 ianuarie a.c. Așa se face că timp de doi ani, Marian S. va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații, printre care și prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Maşină luată pentru Programul Rabla

Potrivit documentelor aflate la dosar, faptele s-ar fi petrecut în perioada septembrie – octombrie 2022, când omul de afaceri i-ar fi oferit consilierului de la APM documentele pentru o mașină uzată pentru ca acesta să beneficieze de prima de casare și de ecobonusurile aferente pentru achiziționarea unei mașini ecologice la preț redus.

Mașina ar fi fost un Land Rover, tip Freelander, casat în 2022, Așa se face că angajatul APM ar fi obținut în final prime de casare în valoare de 9.000 de lei (n.r. – pentru casarea a două vehicule uzate) și 7.500 lei reprezentând ecobonusuri, astfel încât valoarea totală a bonificației ar fi ajuns la suma de 16.500 de lei.

Interesant este că șpaga a fost oferită după ce consilierul APM se interesase deja la reprezentanța firmei de mașini despre condițiile de obținere a bonusurilor. Ba mai mult. În timpul discuțiilor cu reprezentanții firmei ar fi lăsat de înţeles că, în ciuda penuriei de mașini uzate, el va obține prima de casare. Asta pentru că el este cel care autorizează atelierele de dezmembrări auto. Procurorii DNA au ajuns și la cea de a doua persoană care a oferit a doua mașină uzată pentru bonusul maxim de casare, doar că în acest caz cercetările mai durează.

Afacerist terorizat cu telefoane

Audiat, Marian S. s-a destăinuit și a susținut că angajatul APM l-ar fi contactat prima dată în martie-aprilie 2022 , când l-a anunțat că vrea să își vândă mașina personală, respectiv un Audi A4 contra sumei de 12.000 euro. Întrucât i s-a părut că cere mult pe aceasta, nu a dorit să o cumpere și nici nu s-a interesat de cumpărători pentru mașină.

După o perioadă de timp, angajatul APM l-a sunat din nou și i-a spus că și-a vândut mașina personală și că vrea să își achiziționeze una nouă prin programul Rabla, acesta cerându-i să îl pună în legătură sau să îi caute două vouchere pentru acest program care se desfășura în toamna acelui an. Prima dată i-a oferit o mașină euro 4, care nu corespundea pentru programul Rabla, și ulterior mașina personală, dar pentru care i-a spus că nu deține certificatul de înmatriculare în speranța că acesta va renunța la demersuri. Doar că telefoanele funcționarului APM au continuat insistent și în perioada care a urmat, acesta sunându-l și de două-trei ori pe zi și chiar și de pe alte telefoane, întrucât nu găsește mașini care să corespundă programului rabla. Așa că a fost forțat de împrejurări să ofere mașina cu pricina.

Interesant este că omul de afaceri a plătit 1500 lei pentru autoturismul cu pricina, dar nu i-a cerut angajatului APM niciun ban, el fiind conștient de faptul că depinde de acest funcționar pentru desfășurarea în continuare a activității pe linie de mediu la atelierul de dezmembrări auto.

Zeci de percheziţii organizate de DNA

La sfârșitul lunii martie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au organizat 64 de percheziții domiciliare pe raza județelor Botoșani, Suceava și Iași, din care 21 la sedii ale unor instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Ulterior, anchetatorii au precizat în perioada aprilie – octombrie 2022, funcționari publici în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani și Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu și nu ar fi aplicat sancțiunile legale”.

„Pentru <<serviciile>> de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite”, au adăugat anchetatorii. Astfel, doi dintre comisarii de mediu, Ovidiu Rotaru și Liliana Popovici, dar și Florin Radeș, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, alături de alte 14 persoane, printre care comisari de mediu Silvia Lucia Ureche, Gabriel Stoica și Cristian Nicolae Ciobanu și 11 persoane fizice, oameni de afaceri, au fost plasați sub diverse măsuri preventive. Dosarul este în lucru la DNA Suceava, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți cei care fac obiectul cercetărilor beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.2 °
81 %
0.4kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...