sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăLocalApă cu porţia la Dorohoi. „Este o rușine ceea ce se întâmplă"

Apă cu porţia la Dorohoi. „Este o rușine ceea ce se întâmplă”

Municipiul Dorohoi se confruntă cu o criză acută a apei, cauzată de problemele nerezolvate din sistemul de alimentare. Vechimea conductelor și creșterea consumatorilor în celelalte localități branșate la magistrala de apă au dus la sistarea sau restricționarea apei de mai multe ori în acest an. Ba mai mult, în a doua jumătate a lunii mai, locuitorii au rămas fără apă pentru perioade prelungite.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Nova Apaserv, compania responsabilă de furnizarea apei, a restricționat inițial apa la trei ore pe zi timp de trei zile, apoi joi, pe 23 mai, apa nu a mai curs deloc. În weekendul trecut, restricțiile au continuat. Reprezentanții Nova Apaserv au explicat că aceste măsuri sunt necesare pentru a reface rezerva de apă din rezervoarele de la Dealu Mare, sistemul de aducțiune a apei fiind afectat de avariile anterioare, creșterea consumului pe fondul secetei și capacitatea limitată a conductelor.

„Este nevoie de înlocuirea magistralei”

Primul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, susține însă că în ultimele 48 de ore problemele semnalate au fost remediate de operatorul de apă. Cu toate acestea, cei care stau la etajele superioare sau în zonele mai înalte continuă să fie afectați de presiunea scăzută. Prin urmare, deși s-au investit fonduri în rețeaua de apă, aceasta rămâne disfuncțională din cauza avariilor frecvente. „Am spus-o de nenumărate ori – este nevoie de înlocuirea magistralei”, a explicat primarul Dorin Alexandrescu, care a adăugat că problemele ar dispărea dacă s-ar găsi soluții pentru ca Dorohoiul să fie alimentat constant cu un debit de 200 de metri cubi de apă pe oră.

„Dacă aceasta se întâmplă, și sunt posibilități tehnice, iar conductele rezistă, atunci Dorohoiul are apă continuu”, a mai spus Dorin Alexandrescu. Asta pe termen scurt pentru că pe termen lung se pune problema de înlocuire a magistralei vechi de 60 de ani, la care s-a intervenit până acum doar local, prin diferite reparații punctuale, în momentul în care apărea avariile.

„Lipsesc tocmai magistralele către Dorohoi”

Directorul Nova Apaserv, Liviu Ștefan, a confirmat că magistrala reprezintă o problemă majoră și că există riscul de avarii noi dacă se mărește debitul către Dorohoi. „Avem proiecte de modernizare pregătite, dar lipsesc tocmai magistralele către Dorohoi. Lucrările sunt de durată,” a spus el în urmă cu câteva luni.

Situația este complicată de faptul că numărul localităților racordate la rețea a crescut, iar apa consumată aproape instantaneu împiedică umplerea rezervoarelor de la Dealu Mare. Întregul sistem de alimentare cu apă al județului Botoșani este depășit, acumularea de la Bucecea fiind colmatată în proporție de 80%, iar conductele fiind vechi și subdimensionate.

0a mai spus primarul Dorin Alexandrescu. Acesta s-a eschivat însă să menționeze rolul jucat de Consiliul Județean în administrarea și starea actuală a sistemului de apă. Asta în condițiile în care  el și președintele CJ, Doina Federovici aparțin aceluiași partid politic – PSD, formațiune politică care a numit și actuala conducere a societății Nova Apaaserv.

„Este o rușine ceea ce se întâmplă cu apa în Dorohoi”

De altfel, dacă la înființarea Nova Apaserv cei de la CJ dețineau 51 la sută din acțiuni, pe parcursul anilor au avut loc mai multe capitalizări. În urma acestor infuzii de capital, CJ a ajuns să dețină acum peste 97 la sută din acțiuni, restul acțiunilor fiind repartizate acționarilor minoritari reprezentând 55 de unități administrativ teritoriale din județ. Ultima capitalizare s-a făcut în urmă cu doi ani, mai exact în vara lui 2022. Și chiar dacă s-au pompat bani cu nemiluita în societate, calitatea serviciilor lasă de dorit.

„Este o rușine ceea ce se întâmplă cu apa în Dorohoi. Nu se poate ca în 2024 să existe atâtea probleme și pe nimeni să nu intereseze. Există atâta indiferență încât nu se mai răspunde nici măcar la apelurile telefonice ale oamenilor. Apa este un serviciu indispensabil… Gândiți-vă, sunt oameni în vârstă care locuiesc la etajele superioare și care nu pot să care o căldare cu apă…Cu ei ce facem ?! Este o bătaie de joc! Cei de la Nova Apaserv s-au angajat să furnizeze acest serviciu și atunci să o facă cum trebuie”, a spus un dorohoian care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.3 ° C
21.6 °
20 °
75 %
1.9kmh
100 %
sâm
32 °
Dum
25 °
lun
32 °
mar
34 °
mie
33 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Necuvântătoarele ştiu să se bage pe rând în apă. Aviz celor care fac scandal pentru piscină şi şezlonguri.

EDITORIAL

Lenea și neștiința reprezintă cu siguranță două obstacole puternice în dezvoltarea unei nații. Convinși de acest lucru, românii au adaptat și ironizat aceste metehne...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...