marți, iunie 18, 2024
AcasăLocalPolițiștii trag un semnal de alarmă. Atenție la infracțiunile cibernetice!

Polițiștii trag un semnal de alarmă. Atenție la infracțiunile cibernetice!

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni raportează cazuri de înșelăciune online, unde infractorii folosesc ilegal imaginea unor persoane publice și a unor companii de utilități pentru a induce utilizatorii în eroare.

Prin postări sponsorizate pe rețelele sociale, victimele sunt convinse să „investească” în acțiuni sau criptomonede, cu promisiunea unor câștiguri uriașe.

Metoda infractorilor este simplă. Aceștia invită oamenii să acceseze anumite link-uri care duc către pagini web unde li se cere să completeze date personale și să facă un depozit. Pe aceste site-uri, sunt afișate mărturii false ale unor „câștigători” care laudă investițiile ca fiind foarte profitabile. Pentru a câștiga încrederea publicului, imaginea unor personalități este manipulată cu ajutorul inteligenței artificiale, făcându-i să pară că recomandă aceste investiții.

Cum să vă protejați împotriva atacurilor cibernetice:

  1. Nu deschideți email-uri, link-uri, atașamente sau imagini nesolicitate primite prin SMS de la persoane necunoscute.
  2. Nu acționați în grabă. Verificați informațiile înainte de a răspunde.
  3. Nu răspundeți la SMS-uri care vă cer codul PIN, parolele de acces la contul de online banking sau alte informații de siguranță.
  4. Contactați imediat banca dacă ați răspuns unui astfel de mesaj sau ați furnizat detalii bancare.
  5. Raportați și ștergeți email-urile nesolicitate.
  6. Folosiți o soluție de securitate.
  7. Verificați cu atenție adresa de la care primiți mesajele.
  8. Nu introduceți credențiale și nu deschideți link-uri fără a verifica de două ori cu persoana sau instituția de la care par să provină, prin alte mijloace de comunicare (ex. telefonic).

Pentru a detecta și evita principalele amenințări din mediul online, puteți să vă antrenați pe site-ul sigurantaonline.ro. Aici vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele pentru a nu cădea în capcanele infractorilor cibernetici.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
20.6 °
17.8 °
84 %
1.4kmh
9 %
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
28 °
sâm
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ori s-au făcut de râs, ori au făcut-o intenționat, caz în care și-au bătut...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...