luni, iunie 17, 2024
AcasăLocalIncendiile au pârjolit județul în luna mai. 47 de incendii contabilizate de...

Incendiile au pârjolit județul în luna mai. 47 de incendii contabilizate de pompieri

În luna mai, pe raza județului Botoșani s-au produs 47 de incendii, în creștere cu aproximativ 68% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acesta este bilanțul evenimentelor cu foc înregistrate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Pompierii au constatat că cele mai frecvente cauze stabilite pentru aceste evenimente sunt: foc deschis în spații închise/ deschise, instalații / aparate / echipamente electrice defecte și fumat în locuri nepermise.

„Mai bine de jumătate dintre incendii au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești”, se arată într-o analiză făcută de ISU Botoșani.

Potrivit documentului, cele mai multe au fost înregistrate în municipiul Botoșani (cinci incendii), Dorohoi și Săveni (câte trei incendii), Mihai Eminescu (două incendii).

Din cele 47 de incendii, 19 au fost de vegetație uscată. Copălău, Mihai Eminescu, Răchiți, Albești, Dângeni, Răuseni, Ștefănești, Mihălășeni, Românești, Santa Mare, Dorohoi, Havârna, Concești și Săveni sunt localitățile unde s-au produs aceste evenimente. Majoritatea au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise.

Anul trecut, în luna mai, s-a înregistrat un singur incendiu de vegetație.

„Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, lizierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase”, au menționat reprezentanții ISU.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Pompierii au mai precizat că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
25.6 ° C
25.6 °
25 °
52 %
4kmh
8 %
lun
27 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
26 °
vin
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ori s-au făcut de râs, ori au făcut-o intenționat, caz în care și-au bătut...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...