miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocalStațiunile de tratament ale României. Cheia

Stațiunile de tratament ale României. Cheia

Stațiunea Cheia este renumită pentru odihnă și tratament, accesibilă în toate anotimpurile. Aceasta este situată în sud-estul central al României, pe raza comunei Maneciu din județul Prahova, pe râul și depresiunea Teleajen, la poalele munților Ciucaș din formațiunea Carpaților Orientali, la o altitudine de 871 m și o distanță de aproximativ 60 km nord de Municipiul Ploiești, reședința județului Prahova.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Stațiunea Cheia se caracterizează prin presiune atmosferică relativ coborâtă, aer curat fără
praf și alergeni, bogat în raze ultraviolete, ionizare atmosferică substanțială. Este un loc ideal de odihnă și recreere pentru persoane care suferă de astenie nervoasă, suprasolicitare fizică și intelectuală, hipertiroitism benign, rahitism, dereglări de creștere juvenilă, anemii secundare. Oferta de cazare în Cheia este diversificată, cuprinzând hoteluri, vile și pensiuni.
Se pot vizita Mânăstirea Cheia (construită în 1770 din lemn și reconstruită în 1835 din
cărămidă; biserica este pictată de Gheorghe Tattarescu in 1837) și Mânăstirea Suzana din
apropierea stațiunii datată din secolul al XIX-lea.

Obiective religioase în Cheia

Mânăstirea Cheia – monument de arhitectură laică. Mânăstirea a fost întemeiată în timpul
domniei lui Alexandru Ghica, din inițiativa marelui vornic Mihai Ghica în anul 1835. Inițial
(1770) a fost construită din lemn, dar în 1777 a fost prădată și incendiată de turci. În incinta mânăstirii se află: Biserica Sf. Treime zidită între 1835-1839 de frații Iustin și Damaschin. De asemenea, se află și Paraclisul Adormirea Maicii Domnului construit în 1924-1927; Colecția muzeală – obiecte de cult bisericesc și Chiliile Mânăstirii care au fost restaurate în 1936, 1965 și 1986.

Stațiunea Cheia are un climat clasic de depresiune intramontană, tonic și stimulant, aer cu
ozonificare ridicată. Verile sunt răcoroase, temperatura medie în luna iulie este de circa 16°C, iar iernile nu sunt prea friguroase cu temperatura medie a lunii ianuarie ce atinge valoarea de -4°C. Temperatura medie anuală este de 6°C. Precipitațiile sunt moderate cu o valoare de 750- 800 mm anual; umiditatea aerului este relativ ridicată, peste 76% anual. Din păcate, asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii din Botoșani nu pot beneficia de bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii (CJP). Distanța de la Botoșani până la stațiune este de aproximativ 6 ore (363 de km).

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...