spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăLocal BTNumărul botoşănenilor scade cu miile

Numărul botoşănenilor scade cu miile

Populaţia judeţului continuă să scadă, acest lucru fiind demonstrat de cele mai recente statistici întocmite la nivelul judeţului, care arată că numărul de decese continuă să-l depăşească pe cel al naşterilor. Astfel, în primele şase luni ale acestui an, în judeţ au fost înregistrate 1.748 de naşteri şi 2.934 de decese, ceea ce reprezintă un spor natural negativ de 1.186 de persoane.

În plus, numărul mic de naşteri şi creşterea speranţei de viaţă contribuie la îmbătrânirea populaţiei, ajungându-se ca în multe zone din judeţ să trăiască doar persoane în vârstă. Specialiştii se aşteaptă chiar la o răsturnare a piramidei vârstelor (numărul copiilor va fi cu mult mai mic faţă de cel al vârstnicilor, deşi normal ar fi invers).

În 1965, de exemplu, configuraţia vârstelor din România avea încă aspect piramidal. După 2002, însă, este evidentă creşterea ponderii populaţiei în vârstă de peste 60 de ani. În judeţul Botoşani de exemplu, populaţia vârstnică, adică cea peste 65 de ani (17,6%), a depăşit-o pe cea tânără, adică de la 15 la 24 de ani (12,2%). Ponderea copiilor de până la 14 ani este de 19%, adică aproximativ egală cu cea a bătrânilor. Specialiştii spun că, pentru a preveni diminuarea excesivă a generaţiei de vârstă mică, ar trebui ca fiecare femeie să aibă, în medie, 2,1 copii, faţă de 1,3 în prezent.

Pensii ameninţate de scăderea numărului contribuabililor

Mai mult, generaţiile născute după 1989, mult mai reduse numeric, se vor afla pe piaţa muncii în anii 2020-2030 şi vor avea de susţinut economic o populaţie vârstnică numeroasă, inactivă economic. Dacă în 1992, la 100 de persoane adulte reveneau aproape 17 persoane în vârstă de 65 de ani sau mai mult, în 2002 s-a ajuns la aproape 21 de persoane în vârstă la 100 de adulţi. După 2011 raportul s-a adâncit la 24 de persoane vârstnice pentru 100 de persoane apte de muncă. Întrucât mulţi tineri lucrează în străinătate, în fapt, raportul este de doi pensionari la un angajat.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică trag semnale de alarmă în acest sens, întrucât se va crea un dezechilibru între segmentul de populaţie cu potenţial contribuabil şi cel cu potenţial de beneficiar.

Îmbătrânirea populaţiei este îngrijorătoare şi pentru mediul de afaceri. Antreprenorii botoşăneni susţin că le este foarte greu să găsească personal.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.3 ° C
2.7 °
-0 °
95 %
4kmh
100 %
mie
1 °
joi
2 °
vin
0 °
sâm
1 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Poliția locală îi invită pe cei de la CJ cu acces liber de parcat aiurea să plătească amenzi. E un început.

EDITORIAL

Primul pas semnificativ în politică l-a făcut ocupând o funcție de conducere în administrație. Apoi, la momentul oportun, i-a făcut un brânci ucigător șefului...

EPIGRAMA ZILEI

Poliția rău te arde Dacă-n prag de sărbători Tranzacționezi petarde Sau … umbli cu pocnitori! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...