luni, ianuarie 20, 2025
AcasăLocal BTTată mort în Portugalia

Tată mort în Portugalia

A plecat la muncă pentru binele familiei, dar a sfârşit în mod tragic, la aproape 4.000 de kilometri de casă. Acum rudele încearcă din toate puterile să facă rost de bani pentru a aduce acasă trupul neînsufleţit.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Este drama unui bărbat din Broscăuţi, Vasile Haidău, care a plecat la muncă în Portugalia, pe 28 septembrie, încercând să facă rost de bani pentru a-şi repara casa. A lăsat în urmă soţia şi cei doi doi copii – un băiat de şase luni şi unul de 14 ani. Şi-a găsit de lucru în construcţii, iar săptămâna trecută muncea pe un şantier. La un moment dat, el a fost pus să mute un transformator mobil, care s-a prăbuşit peste el. Cum dispozitivul era sub tensiune, Vasile Haidau s-a electrocutat şi a suferit arsuri severe. Dus la spital în comă, el a fost menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor aproape o săptămână, însă vineri inima lui a cedat. Vestea a căzut ca un trăsnet pentru rudele rămase acasă, care s-au trezit în faţa unei noi încercări. Fără vreun venit, pentru că Vasile Haidău nu fusese plătit, acestea au început să-şi strige disperarea, încercând să facă rost de bani pentru a aduce în ţară trupul neînsufleţit. Grav este că patronul la care lucra Vasile s-a făcut dispărut după incident, după cum spun rudele, nu mai răspunde la telefoane şi nici nu i-a achitat acestuia ultima leafă, bărbatul lucrând cel mai probabil fără forme legale. Ieri, în disperare de cauză, rudele acestuia au mers în audienţă la prefectul judeţului, Dan Nechifor, încercând să găsească o soluţie. “Vrem să îl aducem acasă, dar nu avem bani. Repatrierea costă aproape 4.000 de euro. Azi trebuie să i se facă autopsia”, a spus Alexandru Haidău, fratele celui decedat. Loviţi de soartă, oamenii nici nu ştiau încotro să se îndrepte. Apropiaţii i-au sfătuit să ia legătura cu angajatorul şi chiar să-şi ia un avocat, însă oamenii nu aveau nici cu ce să urce în autocar să ia calea Portugaliei. “Am luat legătura cu domnul primar, i-am chemat şi pe reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru obţinerea unui ajutor de urgenţă, dar este nevoie şi de o anchetă socială. Am vorbit cu domnul primar pentru a le acorda un ajutor de urgenţă din fondurile primăriei pentru a reuşi să se strângă măcar o parte din suma necesară repatirerii trupului neînsufleţit”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Zeci de vieţi pierdute departe de casă

 

În primele nouă luni ale acestui an, 31 de botoşăneni şi-au pierdut viaţa în străinătate. Cei mai mulţi, 12, au murit în Italia, 7 în Spania, câte doi în Franţa, Germania şi Marea Britanie, iar restul prin alte state ale Europei, un botoşănean decedând în Kazahstan. Unii au murit în urma unor accidente rutiere, alţii au fost victimele unor agresiuni, iar ceilalţi din cauza unor afecţiuni medicale sau a cutremurelor care au zguduit Italia. Majoritatea au fost înhumaţi peste hotare, din cauza costurilor foarte mari privind repatrierea. Tarifele variază funcţie de ţara din care se face. De exemplu, o repatriere din Grecia costă undeva la peste 1.500 de euro, în această sumă intrând transportul şi sicriul. Din Italia, o repatriere costă între 2.000 şi 2.500 de euro, în funcţie de zonă. Cea mai scumpă este o repatriere din Spania şi costă în jur de 6.000 de euro.

– Marius PRELIPCEANU

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
14.6 ° C
14.6 °
14.6 °
52 %
1kmh
5 %
lun
15 °
mar
8 °
mie
6 °
joi
8 °
vin
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Președintele CJ l-a ajutat pe ministrul de externe să coboare de pe scenă, ca să fie sigur că e totul bine.

EDITORIAL

Nu este vorba despre diferențele dintre teoreticieni - fiindcă și aceia fac, elaborează teoriile în baza cărora se înfăptuiesc toate cele de pe lumea...

EPIGRAMA ZILEI

Mândra cu poalele-n brâu Spală rufele la râu Badea, cu sârg, mai în spate Spală și el din păcate...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...