spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTJandarm condamnat din cauza secretelor

Jandarm condamnat din cauza secretelor

Un angajat al IJJ care a intervenit pentru un suspect dat în urmărire a fost condamnat de Tribunalul Militar.

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

Un jandarm botoşănean a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la un an, două luni şi 20 de zile de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, după ce l-ar fi atenţionat pe un individ care a înjunghiat un poliţist că este dat în urmărire generală. Totodată, el va trebui să presteze 40 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei sau Direcţiei Servicii Publice Sport şi Agrement.

Pedeapsa i-a fost stabilită în urma unui acord de recunoaştere a vinovăţiei convenit cu procurorii, care a fost validat de instanţa de judecată şi a rămas definitiv. Faptele s-au petrecut în iunie 2016, după un incident violent care a avut loc la câţiva metri de sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Astfel, în noaptea de 14 spre 15 iunie 2016, agentul Dorin Rusz din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani, aflat în afara orelor de serviciu, s-a intersectat în restaurantul „La Dolce Vita” de pe bulevardul Mihai Eminescu, cu Mugurel Constantin Gîngă, care s-a arătat nemulţumit de prezenţa poliţistului. Între cei doi a avut loc un schimb de replici, dar la ieşire Mugurel Constantin Gîngă l-a urmărit pe agent şi l-a înjunghiat cu un cuţit.

Poliţistul a ajuns la spital şi a avut nevoie de 30-35 de zile de îngrijiri medicale, însă rănile suferite i-au pus în primejdie viaţa. Realizând ce a făcut, agresorul a părăsit municipiul Botoşani chiar în ziua respectivă, iar după câteva ore l-a contactat pe plutonierul major R.M., din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), cu care fusese coleg cândva, rugându-l să-i spună dacă este urmărit.

Aflat în concediu de creştere a copilului, subofiţerul s-a interesat şi i-a trimis ulterior un SMS prin care l-a atenţionat că este pus sub urmărire, inclusiv la punctele de frontieră.

În scurt timp, Mugurel Constantin Gînga a fost capturat în judeţul Bihor şi adus la Botoşani, unde a fost acuzat de tentativă de omor. Arestat şi trimis în judecată, el a recunoscut totul, fiind condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

CASETA:

Convorbiri interceptate de anchetatori

Ce nu a ştiut jandarmul a fost că, în timpul căutărilor, anchetatorii au obţinut autorizaţie de la instanţă pentru interceptarea convorbirilor lui Mugurel Constantin Gînga. Prin urmare, în momentul în care subofiţerul i-a trimis mesajul de atenţionare, acesta a fost interceptat de anchetatori, care au extins imediat cercetările, dosarul fiind ulterior declinat către Parchetul Militar Iaşi, instituţie abilitată să-i ancheteze penal pe jandarmi.

Contactat de reporterii „Monitorul”, comandantul IJJ Botoşani, colonelul Cristian Dobrin Onofrei, a precizat că, în ciuda celor întâmplate, subofiţerul, aflat în continuare în concediu de creştere a copilului, va rămâne în structurile Jandarmeriei. „Este vorba de o sancţiune, nu de o condamnare propriu zisă, instanţa hotărând amânarea aplicării pedepsei, iar potrivit statutului, el va rămâne în funcţie. Altfel s-ar fi pus problema dacă ar fi fost condamnat cu executare sau cu suspendare, în aceste situaţii impunându-se încetarea raporturilor de muncă”, a explicat Cristian Dobrin Onofrei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
39 %
1.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...