spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Mare sărbătoare a ortodoxiei - Intrarea în Biserică a Maicii...

Astăzi – Mare sărbătoare a ortodoxiei – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Pe 21 noiembrie creştinii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, zi cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Părinţii Maicii Domnului, Sfinţii Ioachim şi Ana, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinţi. Ei au promis că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu şi îl vor închina Lui. La trei ani de la naşterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani.

Sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este unul dintre cele douăsprezece Praznice Împărăteşti. Această sărbătoare a fost instituită în tradiţia Bisericii folosind textul Protoevangheliei lui Iacov, care detaliază naşterea şi viaţa timpurie a Fecioarei Maria.

Pe 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserica închinată Sfintei Fecioare. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adica pe 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul (patronul) bisericii, adică însăşi Sfânta Fecioară Maria, serbarea fiind consacrata aducerii ei la templu.

Sărbătoarea de astăzi îi pregăteşte pe creştini să-L facă pe Hristos să Se nască tainic în ei. Nu este de ajuns să ştie că Fecioara Maria a fost dusă la Templu, ci e important să pătrundă în înţelesul profund al evenimentului istoric şi să descopere că prezenţa ei în Sfânta Sfintelor, e roditoare: face ca Fiul lui Dumnezeu să Se nască din ea.

Pentru ca bucuria acestei mari sărbători să nu fie umbrită de post, Biserica a stabilit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte.

Potrivit tradiţiei, în această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Ţinute în lumină şi căldură, înmuguresc şi înfloresc, şi sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. În colindele româneşti se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruţ, mărgăritar. Strămoşii noştri ştiau de la bătrânii lor ca acea nuieluşă a Sfântului Nicolae trebuie să fie de măr, iar dacă acea crenguţă înflorea până de Naşterea Domnului, înseamnă ca sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguţa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...