spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTSindicaliştii de la Urban Serv şi Nova Apaserv se pregătesc de proteste

Sindicaliştii de la Urban Serv şi Nova Apaserv se pregătesc de proteste

În cadrul ședinței Consiliului de Dialog Social, la care a participat şi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, social-democratul botoșănean Marius Budăi, reprezentanţii salariaţilor din cadrul societăţilor de servicii publice şi de utilităţi, respectiv Cristian Sadovei şi Radu Fegher, au ridicat problema salariilor mici de la Nova Apaserv, respectiv Urban Serv. Ei au anunțat că sindicaliștii se pregătesc de proteste.

Liderii de sindicat susţin că angajaţii celor două societăţi nu au mai beneficiat de majorări salariale, decât cei a căror venituri erau mai mici decât salariul minim pe economie. În acest fel s-a ajuns ca muncitori necalificaţi să ajungă la acelaşi salariu cu cei calificaţi şi chiar cu şefi de formaţii. În acest sens, Cristian Sadovei a dat ca exemplu că un măturător de la Urban Serv a ajuns să aibă salariu mai mare decât un şofer. „Am rămas fără şoferi, mulţi preferând să-şi dea demisia. Nici nu mai avem cu cine face deszăpezirile. Ar trebui modificată legislaţia care leagă majorările de salarii de productivitatea muncii, de cât de multă apă se consumă sau de cât de mult gunoi se face, pentru că sunt indicatorii care nu ţin de noi”, a declarat Sadovei, arătând că din cei 505 angajaţi ai Nova Apaserv, 360, deşi sunt calificaţi, au salariul minim pe economie.

Acesta a evocat posibilitatea organizării unor mişcări de protest în proxima perioadă, „Până acum am încercat să liniştim salariaţii, dar, cu părere de rău, vă anunţ că deja s-a făcut un calendar de proteste, începând cu luna martie”, a spus Sadovei, subliniind că forma de protest la care vor apela sindicaliştii de la Nova Apaserv şi Urban Serv va fi mitingul. Acestea vor fi organizate în afara orelor de program, „fără perturbarea activităţii”. Mai mult, începând din luna martie, când va expira Contractul Colectiv de Muncă, angajaţii Nova Apaserv ar putea intra în grevă, dacă nu vor exista creşteri salariale în acest domeniu. „E vorba de o masă mare de oameni, care au în spatele lor familii, sunt şi cu 12-13 copii şi ei merg acasă cu 1.600 de lei la sfârşit de lună”, i-a transmis sindicalistul ministrului Muncii.

La rândul său, Radu Fegher a cerut ministrului ca în toate societăţile de utilităţi şi servicii publice să se aplice contractul colectiv sectorial, pentru ca directorii acestora să nu poată negocia lefuri mai mici decât în alte zone ale ţării. O altă solicitare a sindicalistului a fost ca tarifele la utilităţi să fie standard, astfel încât majorările lor să nu fie la mâna politicienilor din consiliile locale sau consiliile judeţene. „Să se înceteze odată cu protecţia socială făcută pe spinarea angajaţilor de la societăţile de utilităţi”, a fost mesajul tranşant al lui Radu Fegher.

Sindicaliştii au ridicat şi problema discrepanţei dintre veniturile directorilor, care sunt de şase ori mai mari decât salariul mediu pe economie, şi cel al angajaţilor, majoritatea fiind plătiţi cu lefurile minime.

Ministrul Muncii nu le-a dat mari speranţe sindicaliştilor, spunându-le doar că va ţine „legătura şi cu domnul preşedinte Macaleţi (n.r. – preşedintele Consiliului Judeţean) şi cu cei de la primărie să vedem ce soluţii găsim pe viitor”.

Ulterior, ministrul Marius Budăi a declarat că salariile societăţilor comerciale administrate de către autorităţile locale sunt stabilite de către acestea „conform principiului nu mai mic decât salariul minim pe economie, nu mai mare decât viceprimarul”. „Este vorba de autonomie locală”, a conchis ministrul, retezându-le speranţele angajaţilor din acest domeniu la lefuri decente.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...