spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTOmul de afaceri Iulian Căzăcuţ cere ajutor în lupta cu pesta porcină

Omul de afaceri Iulian Căzăcuţ cere ajutor în lupta cu pesta porcină

Administratorul a patru fonduri de vânătoare din nordul judeţului, prin intermediul Asociaţiei Huntsman Ship, şi totodată patronul Doly Com Distribuţie, Iulian Căzăcuţ, a solicitat autorităţilor judeţene sprijin pentru împuşcarea tuturor mistreţilor, motivat de faptul că paznicii săi de vânătoare nu fac faţă animalelor sălbatice.

Iulian Căzăcuţ a fost convocat la o serie de şedinţe la Prefectură, unde, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA), reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) au conturat un plan pentru eradicarea efectivelor de mistreţi de pe fondurile de vânătoare pe care le administrează şi care sunt în zonele de protecţie şi supraveghere impuse de apariţia focarelor de pestă porcină. „Patru fonduri cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 de hectare. Noi am încercat să-i ţinem acolo prin acţiuni zilnice ca să nu-i dislocăm să plece mai departe. Zilnic le-am pus de mâncare, i-am urmărit, am încercat să-i împuşcăm, să-i eliminăm, am adus analize. Am făcut zilnic patrulări pe acolo cu ajutor de la pădurari, de la vânători şi aţi văzut că noi am anunţat când i-am găsit”, a declarat Căzăcuţ.

Acesta susţine că măsura eliminării efectivelor de porci mistreţi din respectiva pădure este grea, deoarece numărul animalelor sălbatice nu poate fi estimat pentru că ei fac zilnic kilometri întregi, dacă nu cumva zeci de kilometri şi nu stau doar în raza de protecţie şi supraveghere a focarului de 13 kilometri. „Greu de spus. Nu mai este zăpadă. E greu. Nu sunt urme. Foarte greu. Mistreţul circulă într-o noapte kilometri întregi. Poate să circule zece kilometri, cinci, trei, depinde. E un animal sălbatic care îşi caută liniştea. Orice animal sălbatic, în primul rând, are nevoie de linişte ca să nu părăsească zona. În al doilea rând caută mâncare”, a mai spus Căzăcuţ. Acesta crede că prin „eforturi susţinute sperăm să-i recoltăm pe toţi”. În sprijinul acestei acţiuni vor veni şi vânătorii AJVPS. „Noi avem angajaţi patru paznici de vânătoare plus câţiva vânători din asociaţia noastră, care au şi ei alte servicii. Astăzi au mai plecat încă zece vânători, plus cei ai noştri, deci 16”, a descris omul de afaceri efectivul participant la eliminarea mistreţilor de la Ibăneşti şi Pomârla.

Căzăcuţ mai spune că nu prejudiciile create de boală sunt importante, ci faptul că trebuie ca pesta să nu se extindă. „Nu cuantificăm prejudicii în bani, nici în fond cinegetic. Suntem cu grija să nu scăpăm pesta porcină la populaţie, că adevăratele pierderi sunt la populaţie”, a conchis administratorul fondului de vânătoare.

Pe fondurile de vânătoare din nordul judeţului, aflate în zona de protecţie şi supraveghere a focarelor de pestă porcină, mai sunt aproximativ 50 de mistreţi. Estimarea aparţine prefectului Dan Şlincu pe baza datelor primite de la reprezentanţii gărzii forestiere.

Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. În total 11 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă.

În cele 11 comune afectate de virus, pe suprafeţele cărora se întind zonele de supraveghere şi protecţie, au apărut şi patru cazuri de pestă porcină la porcii domestici.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...