spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTUn venerabil veteran de război a plecat în ceata îngerilor

Un venerabil veteran de război a plecat în ceata îngerilor

La jumătatea acestei luni, Gheorghe Dubiț, dascăl al bisericii din comuna Mileanca timp de peste şapte decenii, veteran de război și fost deținut în închisorile comuniste, a trecut la cele veşnice, la vârsta de 96 de ani. Cel care a fost un adevărat model pentru comunitate, veteranul care s-a implicat ani la rând în manifestările de cinstire a eroilor neamului, povestea în urmă cu câţiva ani că, în ciuda a tot ce a avut de pătimit în închisorile comuniste, nu a renunţat la credinţa strămoşească.

Gheorghe Dubiţ s-a născut pe 24 decembrie 1923, în comuna Mileanca. În anul 1939 a absolvit Şcoala de cântăreţi bisericeşti din Iaşi, iar în 1943 a intrat la Şcoala de subofiţeri în rezervă 2 din Botoşani. În toamna anului 1945, a fost repartizat în Vâlcea, în cadrul Regimentului 2, având gradul de sergent major.

După încheierea serviciului militar, a obţinut postul de cântăreţ bisericesc în parohia Gărbeni, din judeţul Botoşani. Viaţa i s-a schimbat brusc pe 19 mai 1948, când Tribunalul Militar Iaşi l-a condamnat trei ani de închisoare corecţională pentru „favorizarea infractorului şi deţinere de publicaţii interzise” şi pentru faptul că ar fi cântat „Cruce Sfântă părăsită”, o cântare religioasă cunoscută în Biserica Ortodoxă Română.

A fost eliberat pe 18 iulie 1951, însă nu a scăpat de Securitate, care l-a urmărit pas cu pas. După experienţa cumplită trăită în închisori, a găsit puterea de a-şi continua cursul firesc al vieţii şi s-a căsătorit cu Elena, o tânără din satul Havârna. În anul 1960, Gheorghe Dubiţ a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la şapte ani de închisoare corecţională şi confiscarea totală a averii personale, pentru comiterea faptei de „uneltire împotriva ordinii sociale prin agitaţiuni”. A ajuns din nou după gratii pentru că opt martori acuzatori l-ar fi auzit spunând că satelitul american e mai bun decât al ruşilor şi că îi va îngropa pe toţi comuniştii, chiar dacă aceste acuzaţii erau minciuni. A fost eliberat în anul 1964, dar toată viaţa nu a uitat cât chin a îndurat în închisori – bătăi, umilinţe greu de suportat, înfometare.

„Poate a fost o încercare și pentru mine, ca să vadă cum rabd…. Toate ce mi s-au întâmplat m-au călit mai tare… Dumnezeu m-a întărit. Acolo era Dumnezeu! Nu în lumea asta liberă, și pe care o vedem noi astăzi…”, spunea, în urmă cu câţiva ani Gheorghe Dubiţ.

Gheorghe Dubiţ a fost membru al Filialei Botoşani a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. „A fost un om excepţional, un om blând, liniştit, cu bun simţ. A fost un adevărat patriot şi un model pentru semeni”, a declarat Maria Puiu, preşedintele filialei.

Gheorghe Dubiţ a fost înmormântat în localitatea natală. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...