spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTVârfurile matematicii româneşti participă la Concursul "Dimitrie Pompeiu"

Vârfurile matematicii româneşti participă la Concursul „Dimitrie Pompeiu”

Municipiul Botoşani este în aceste zile capitala matematicii româneşti. Oficiali din conducerea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, cadre didactice din Botoşani şi din ţară şi sute de elevi de clasele III – XI participă la cea de a XIX ediţie a Concursului Interjudeţean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.

Potrivit organizatorilor, la concurs au participat aproximativ 700 de elevi din 15 județe ale țării și din Republica Moldova. Președintele concursului este prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar președintele de onoare este cunoscutul profesor Artur Bălăucă. De asemenea, invitat de onoare este prof. univ. dr Doru Ștefănescu, președintele Societăţii de Matematică din Sud-Estul Europei (MASSEE).

Manifestarea găzduită de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea organizatorilor. Moderatorul întâlnirii a fost profesorul Ioan Ciobanaşu, preşedintele Filialei Botoşani a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

Oficialităţile botoşănene au fost reprezentate de profesorul Daniela Trişcă Vicol, inspector şcolar de matematică.

„Mult stimați participanți la cea de a XIX-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică <Dimitrie Pompeiu>, devenit pentru noi tradiție și ritual fiți bineveniți pe plaiurile botoșănene, pe acest tărâm al contrastelor între măreție și simplitate!

Disciplina pe care am îmbrățișat-o cu toții și care ne reunește anual aici este una nobilă și atotcuprinzătoare. De la minus la plus infinit se aștern eterne provocări, enigme, analize și concluzii.

Cu pasiune și cu inteligență, voi, dragi elevi ghidați de către dedicații profesori coordonatori, reușiți să le găsiți dezlegarea. Calea spre soluția optimă este deseori sinuoasă, dar tocmai această neliniște a căutării reprezintă farmecul inegalabil, satisfacția care ne subjugă.

Pentru că suntem pe tărâmuri eminesciene, invocăm ceea ce scria revizorul şcolar Eminescu despre predarea matematicii în şcoală, citat prin vocea regretatului academician Solomon Marcus din discursul intitulat Singurătatea Matematicii: <putem conchide că matematica şcolară trăieşte, de un secol şi jumătate, într-o nemeritată singurătate>. Ca într-un paradox, s-ar părea că în fiecare generație se trăiește câte un moment de ruptură de pe urma căreia cei mai mulți elevi se-nstrăinează de această disciplină a raționamentului, a abstracțiunii. Însă voi, dragi participanți, nu numai că nu ați cunoscut acel moment de ruptură, dar ați echilibrat balanța în favoarea performanței în această disciplină a minții: ați pătruns mistere adânci și ați deslușit enigma algoritmilor capricioși, v-ați clădit competențele logico-matematice și tentați către a fi inventivi și ingenioși într-o materie ce poate părea inflexibilă.

Fie ca acest concurs să vă aducă satisfacțiile după care râvniți și care vă reclădesc motivația pentru a vă retrage iar și iar în singurătatea matematicianului cu foaia și enigma care se cere dezlegată. Iar prin izbânzile voastre să aduceți dascălilor voștri care v-au îndrumat și părinților care vă sprijină necondiționat bucuria răbdării și a muncii răsplătite!”, a spus, printre altele, Daniela Trişcă Vicol.

În continuare, profesorul Mariana Ciobanaşu a prezentat lucrarea „Educaţia ne uneşte”.

În paralel cu conferinţa de deschidere, s-a derulat concursul propriu zis. Elevii au avut de rezolvat subiectele stabilite de organizatorii competiţiei. Cei care vor obţine cele mai bune rezultate vor fi premiaţi mâine, în cadrul unei festivităţi care va avea loc la Colegiul Naţional „AT Laurian”, începând cu ora 10.00.

bdr
bty

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...