joi, mai 16, 2024
AcasăLocal BTPesta face ravagii printre porcii domestici (video)

Pesta face ravagii printre porcii domestici (video)

Criza pestei porcine africane ia amploare de la o săptămână la alta. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au anunţat ieri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) apariţia unui nou focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Păltiniş. Este vorba de cel de al şaptea focar la porcul domestic înregistrat în acest an după cele două de la Pomârla, stinse deja, Rediu (Rădăuţi-Prut) – două şi Hăneşti – două.

Noul focar a apărut într-o gospodărie din Păltiniş, iar vectorul pare a fi o bătrână care a adus pelin din pădure, plante care ar fi fost infectate cu virusul pestei porcine africane.

S-a suspicionat că apariţia acestui focar este cauzată de culegerea de pelin din pădure. Exploataţia este a unei bătrâne, cu două exemplare (n.r. – porci). Ambele au fost incinerate, cu pozitivitate pe ele”, a declarat directorul DSVSA, Minodora Vasiliu. Acesta a arătat că în urmă cu doi ani a fost un focar de pestă porcină africană la Mămăliga, în Republica Moldova, care se află la doar 300 de metri de Prut, iar focarul de la Păltiniş este la doi kilometri de graniţă.

De asemenea, aceasta a arătat că nu se impune sacrificarea tuturor porcilor din comună şi le-a cerut proprietarilor de porci să nu sacrifice animalele bolnave şi anunţe eventuale cazuri, pentru că vor fi despăgubiţi la preţul pieţei.

Oficialii DSVSA au mai arătat că zona de protecţie şi cea de supraveghere va cuprinde patru comune: Rădăuţi Prut, Păltiniş, Viişoara şi Conceşti şi oraşul Darabani.

La rândul său, prefectul Dan Şlincu susține că a fost întocmit un plan de măsuri ce cuprinde comuna Păltiniş şi s-a dispus instituirea a noi filtre, unul la intersecţia din centrul Păltinişului dintre drumul naţional care uneşte Darabani de Rădăuţi Prut şi drumul judeţean care duce spre Viişoara şi un al doilea filtru pe drumul judeţean care uneşte Horodiştea de Rediu.

Cu cei doi porci eliminaţi luni seară, bilanţul pestei porcine la domestic a ajuns la 44 de animale afectate de teribilul virus.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
13.3 ° C
14.6 °
13.3 °
47 %
0.5kmh
39 %
joi
12 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...