joi, mai 16, 2024
AcasăLocal BTPrimării făcute dependente de banii de la guvern

Primării făcute dependente de banii de la guvern

Aflat pe ultima sută de metri a mandatului, Cabinetul Dăncilă a împărțit, printr-o Hotărâre de Guvern, 1,4 miliarde lei către aproximativ 1.600 de primării pentru diferite capitole de cheltuieli. Printre acestea se regăsesc și 27 de primării din județul Botoșani, care, împreună au primit 22.376.000 milioane lei, aproximativ 4,7 milioane de euro. „Scopul acestei Hotărâri este acela de a asigura toate cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Este un lucru normal ca după Ordonanţa privind rectificarea pe 2019 să avem o astfel Hotărâre de Guvern”, a declarat ministrul demis al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

80% din bani merg spre primăriile PNL

Paradoxal, la Botoșani, cei mai mulți bani s-au îndreptat către primăriile conduse de liberali, aproape 60% din bani, 12.877.000 de lei, mergând către municipiul Botoșani. De altfel, cele 12 primării conduse de liberali au primit împreună 17.241.000 lei, adică aproape 80% din fondurile distribuite de guvern, în timp ce primăriile conduse de PSD, 14 la număr, au primit aproximativ cinci milioane de lei, iar Primăria Păltiniș, condusă de Costel Romanescu, simpatizant ALDE după ce a fost dat afară din PNL, primit 109.000 lei. „Practic este o măsură de echilibrare pentru comune, fără a se lua în calcul, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, de culoarea politică a unor primari”, a precizat Eugen Teodorovici.

Ce nu precizează însă ministrul demis al Finanțelor este faptul că aceste primării conduse de liberali au primit și cei mai puțini bani de la Consiliul Județean, la începutul anului, când s-au stabilit bugetele locale și riscau să intre în incapacitate de plată. Multe dintre ele, cum sunt Dângeni și Hănești, au înregistrat întârzieri mari la plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap sau a salariilor însoțitorilor acestora.

Primăria Botoșani a primit doar o treime din bani

De exemplu, Primăria Botoșani și cea din Mihai Eminescu au fost între cele mai defavorizate la începutul anului, când au fost împărţite cele peste 28 de milioane de lei aflate la dispoziţia CJ, regăsindu-se într-un Top 5 al unităților administrativ-teritoriale la alocația pe cap de locuitor cu 21,5 lei, respectiv 24,6 lei. Nici banii distribuiți acum nu sunt îndestulători. Primarul Cătălin Flutur a declarat că a primit doar o treime din banii solicitați și se întreabă cum de alte primării de municipii, la fel de mari sau mai mici decât Botoșaniul, dar conduse de edili PSD au primit mai mulți bani.

De altfel, la nivel național s-au distribuit doar 1,4 miliarde de lei, în timp ce solicitările primăriilor au fost de șase ori mai mari, adică 8,5 miliarde de lei. Ministrul Teodorovici susține că atâta a avut la dispoziție guvernul și că restul banilor vor trebui să fie plătiți de viitorul guvern până la sfârșitul anului.

Primării PSD abonate la bani

De remarcat, că între cele 14 primării PSD care au primit bani se regăsesc patru abonate la bani guvernamentali și care și la începutul anului au primit cele mai generoase sume de la CJ. Este vorba de Primăria Coșula, de unde se trage liderul PSD Botoșani, Doina Federovici, care a primit 644.000 de lei, primăria Văculești, condusă de Sorin Gângă, președintele Asociației Comunelor Botoșani, care a primit 208.000 de lei, primăria Dimăcheni, cea mai mică și cea mai săracă din județ și despre care se poate spune că este un veritabil „asistat social public”, 320.000 de lei și Primăria Adășeni cu 28.000 de lei. Toate aceste primării s-au aflat în Top 10 cele mai mari sume primite de la CJ Botoșani la începutul anului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
16.6 ° C
17.7 °
16.6 °
40 %
3.7kmh
6 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...