În această noapte trecem la ora de iarnă

Din noaptea de sâmbătă spre duminică vom trece la ora de iarnă 2019. În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie se trece la ora de iarnă, moment în care noaptea devine mai lungă și ziua mai scurtă. Va fi cea mai lungă zi a anului, şi noaptea în care trenurile vor staţiona în gări pentru a se adapta la noua oră. În acelaşi timp, specialiştii avertizează oamenii că sunt mai expuşi la oboseală şi stres până se adaptează la noul program,

De sâmbătă noapte România trece la ora de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00. Astfel, ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, având 25 de ore, iar diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore.

Medicii susţin că, deşi a da ceasul cu o oră în urmă pare o schimbare minoră, în realitatea poate duce la stricarea rutinei de somn. Specialiştii susţin că cele mai afectate sunt persoanele active, care sunt constrânse de obligaţiile sociale să se adapteze urgent la ora de iarnă. Psihiatrii estimează că, dacă odată cu această modificare se instalează şi astenia de toamnă, există riscul unui impact serios asupra sănătăţii. De aceea, este recomandat consumul de vitamine sau produse naturale care ajută la reechilibrarea organismului şi reglarea somnului în cât mai scurt timp. „Este extrem de important ca somnul să nu fie foarte afectat. O dereglare a ritmului de somn poate provoca probleme destul de grave unui om cu o activitate intensă, care devine tot mai obosit şi care nu mai dă randament. Neuronii au o limită de solicitare, care, dacă este depăşită, ne putem confrunta şi cu afecţiuni psihice”, a menţionat medicul primar Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati.

România va reveni la ora de vară în ultima duminică din martie 2020, respectiv pe 29 martie.
CFR a anunţat că mersul trenurilor nu va suferi modificări, însă trenurile aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale.

Ora de vară şi ora de iarnă au fost introduse în ţara noastră în 1932 şi suspendate în 1943. Din 1979 au fost reintroduse, România urmând exemplul altor ţări europene, care au adoptat această convenţie din motive economice, cel mai important fiind consumul raţional al energiei electrice. În ultimii ani, schimbarea orei a fost criticată vehement, în ultimii ani, Comisia Europeană primind numeroase plângeri în acest sens.

În luna martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE. În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. În țările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară ar urma ca schimbarea orei din ultima duminică din martie 2021 să fie ultima.

Ţările care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora în octombrie 2021, după care schimbările din motive senzoniere nu vor mai fi posibile.

Comisia se sprijină inclusiv pe rezultatul unei consultări publice online realizate vara aceasta, la care au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au pronunţat în favoarea abolirii schimbării de oră.

Ţările din UE sunt în prezent regrupate pe trei fusuri orare diferite: ora Europei de Vest (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), ora Europei Centrale (17 ţări) şi ora Europei de Est (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania şi România).

Deja ai votat!