spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTSurpriză ! Pensionarea lui Șerbănoiu suspendată de Tribunal

Surpriză ! Pensionarea lui Șerbănoiu suspendată de Tribunal

Surpriză de proporții în bătălia dusă în instanță de comisarul șef Viorel Șerbănoiu privind menținerea în funcția de inspector șef al Inspectoratului Județean de Poliție. Luni, pe 23 decembrie a.c., o instanță de judecată a Tribunalului Botoșani a admis cererea lui Șerbănoiu prin care acesta solicita suspendarea dispoziției prin care Inspectoratul General al Poliției Române a dispus pensionarea lui pentru limită de vârstă. Deși nu este definitivă, decizia este executorie. „Admite cererea formulată de reclamantul Şerbanoiu Viorel în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul General al Poliţiei Române. Suspendă executarea Dispoziţiei nr. 8185/25.10.2019 emisă de Inspectoratul General al Poliţiei Române, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Botoşani”, se arată în decizia instanței.

Altfel spus, începând de astăzi, 24 decembrie, Viorel Șerbănoiu ar putea reveni la serviciu, dar situația este cel puțin contradictorie. Dacă ar reveni pe funcția deținută anterior, el ar trebui să preia funcția de inspector șef, ori aceasta este ocupată deja de comisarul șef Viorel Avram, detașat de la IPJ Caraș Severin. În atare condiții, ipotetic vorbind, începând de astăzi IPJ Botoșani ar avea doi inspectori șefi – Viorel Avram numit de ministru și Viorel Șerbănoiu, care ar putea reveni în sistem – însă decizia instanței se referă strict la situația fostului inspector șef, care nu a fost trecut definitiv în rezervă, Tribunalul neintervenind sub nicio formă în activitatea de management a Inspectoratului de Poliție Județean.

Mai mult, hotărârea de luni a Tribunalului Botoșani vine în contextul în care pe 11 decembrie un alt complet de judecată, tot de la Tribunalul Botoșani, a respins o altă solicitare înaintată de Șerbănoiu privind menținerea sa pe funcția de inspector șef prin intermediul unei ordonanțe președințiale, până la soluționarea pe fond a cauzei.

Pensionat de „calculator” din cauza vidului din conducerea MAI care a urmat după destituirea fostului ministru Carmen Dan și până la instalarea Guvernului Orban, Viorel Șerbănoiu a contestat în instanță procedura prin care s-a dispus trecerea lui în rezervă. Astfel, având în vedere că pe 26 octombrie a.c. urma să împlinească vârsta standard de pensionare, comisarul șef Șerbănoiu a formulat pe 23 septembrie a.c. o cerere prin care solicita aprobarea menținerii sale în serviciu pe o perioadă de un an, începând cu luna octombrie 2019, conform dispozițiilor Statutului Polițistului. Raportul a fost înaintat Direcției Management Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și ulterior Direcției Generale Management Resurse Umane din cadrul MAI. Doar că prelungirea mandatului era strict atributul ministrului, iar MAI nu avea la acea dată un ministru titular. Prin urmare, nimeni nu i-a răspuns. Nici că se va prelungi mandatul, nici că va fi trecut la pensie.În schimb, pe 18 octombrie a.c., Șerbănoiu a formulat un nou memoriu pe care l-a trimis de această dată primului-ministru, la acea vreme Viorica Dăncilă, solicitând identificarea unui resort legal prin care să poată beneficia de dreptul de a fi menținut în serviciu. Răspunsul a venit pe 23 octombrie a.c., când i s-a comunicat telefonic faptul că premierul nu se poate substitui ministrului în materia resurselor umane. Ba mai mult, pe 28 octombrie, Direcția Management Resurse Umane din cadrul IGPR i-a adus la cunoștință imposibilitatea soluționării favorabile a cererii, motivat de faptul că funcția de ministru este vacantă. Așa se face că la sfârșitul lunii octombrie Viorel Șerbănoiu a fost pensionat prin intermediul unei dispoziții semnată de inspectorul șef al Inspectoratului General al Poliției Române.

Apreciind răspunsurile primite ca un refuz nejustificat al autorităților de a-i soluționa cererea, fostul șef al IPJ Botoșani s-a adresat Curții de Apel Suceava cu o cerere de obligare de emitere act administrativ, în acest context el solicitând menținea în funcție. Doar că între timp actualul ministru de Interne, Ion Marcel Vela (n.r. – numit în funcție după pensionarea lui Șerbănoiu), a dispus detașarea pe funcția de inspector șef al IPJ Botoșani a comisarului șef Viorel Avram, fostul șef al IPJ Caraș Severin. În aceste condiții, o primă soluție pe fond asupra solicitării lui Șerbănoiu privind menținerea în funcție ar putea veni cel mai devreme pe 22 ianuarie, când magistrații Curții de Apel Suceava au stabilit primul termen al procesului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
40 %
4kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...