vineri, mai 10, 2024
AcasăLocal BTMașini blocate în nămeții de pe drumuri. Autoritățile sunt depășite de situație...

Mașini blocate în nămeții de pe drumuri. Autoritățile sunt depășite de situație (video)

Iarna, care ne-a păsuit săptămâni bune, și-a intrat pe deplin în drepturi şi în numai 24 de ore a blocat județul, demonstrând că toate declarațiile sforăitoare ale drumarilor și oficialilor nu au avut nici cea mai mică acoperire.

Probleme mari s-au înregistrat pe toate categoriile de drum, iar cauzele au fost atât slaba reacție a drumarilor, cât și inconștiența multor șoferi care nu realizează că iarna se circulă în cu totul și cu totul alte condiții decât vara, atunci când carosabilul este uscat. În aceste condiții a fost și firesc ca pe anumite sectoare de drum să se înregistreze blocaje de zeci de minute sau chiar să se întrerupă circulația, chiar dacă, inițial, în cadrul unui Comitet Județean pentru Situații de Urgență convocat de prefectul Alexandru Colbu se luase decizia de a nu se închide niciun drum traficului.

Doar că natura nu poate fi dictată din birou așa că pe parcursul zilei s-a decis închiderea drumului DJ 293, Mileanca – Codreni – Puțureni – Coțusca, iar ulterior 12,5 kilometri de pe DJ 294, Gulioaia – Dângeni. Aici au ramas blocate în zăpadă „patru-cinci mașini”, potrivit consilierului prefectului, Gabriel Atudoroaei. Drumarii încercau să ajungă la acestea să le deszăpezească.

 

Blocaje și pe drumurile naționale

 

Probleme și blocaje au fost și pe drumurile naționale. Mai întâi, dimineața pe DN 29, Botoșani – Săveni, unde în apropiere de Ungureni s-a creat un blocaj după ce o mașină de deszăpezire a ajuns în șanț. „Circulația a fost blocat câteva minute din cauza unei domnișoare care era să intre într-o lamă de-a noastră. Șoferul a evitat-o, dar a intrat în șanț, iar circulația s-a blocat până utilajul a reușit să revină pe carosabil. Circulația s-a reluat, dar în condiții de iarnă”, a declarat Viorel Zacrețchi, șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Botoșani.

Ulterior, în apropiere de ferma Stațiunea de Cercetare Popăuți o altă mașină de la Drumuri a rămas blocată în nămeții și iar a fost întreruptă circulația minute bune. Pe lângă scuzele drumarilor trebuie spus că în zonă lipsesc parazăpezii care ar fi putut diminua efectele viscolului. De fapt, acest lucru se poate observa și la ieșirea din Botoșani, până la Stațiunea de Cercetare Popăuți, un de viscolul a creat suluri de zăpadă pe stradă.

Blocaje s-au înregistrat pe DN 29C, DN29B – Cucorăni – Bucecea – Vârfu Câmpului, unde la ieșirea din Cucorăni către Bucecea două camioane care transportau furaje către o ferma din Cucorăni au rămas blocate în panta până s-a deszăpezit și s-a aruncat cu material antiderapant.

 

Circulație greoaie și spre Suceava

 

În condiții foarte proaste se circulă și spre Suceava, DN 29, Botoșani – Suceava, fiind acoperit în integralitatea lui de zăpadă frământată, zona dintre Baisa și Vlădeni fiind un adevărat coşmar pentru șoferi. Unii au ajuns în șanț, fiind nevoiți să apeleze la pompieri pentru a fi repuși pe drum. Situația este similară și în județul vecin, unde Poliția i-a amenințat pe drumari cu amenzi dacă nu intervin pentru a aduce drumurile într-o stare decentă.

Situația în cele două județe este agravată de faptul că, la ora actuală, nu există contract de deszăpezire semnat, deși licitația s-a finalizat, fiind desemnată câștigătoare firma Florconstruct. În aceste condiții, la Botoșani, deszăpezirea drumurilor naționale este asigurată cu utilajele SDN-urilor din județele Moldovei. Surse din DRDP susțin că acesta se va semna în prima zi lucrătoare a anului viitor, în baza prevederii legale potrivit căreia se pot angaja cheltuieli bugetare în limita a 1/12 din bugetul anului trecut în lipsa noului buget.

Informații privind starea drumurilor naționale din județul Botoșani se pot obține sunând la SDN Botoșani, telefoane: 0231/516524 și 0231/514395, de la dispeceratul DRDP Iași la telefon 0232/213168 sau la cel al CNAIR telefoane: 021/9360, 021/2643333, 021/2643334 și 0800/809360.

Informaţii despre starea drumurilor
– site-ul cnadnr.ro la secţiunea „dispecerat trafic”
– Drumuri Naţionale: 0231/516524, 0231/514395, 0231/9360, 021/2643333, 021/2643334, 0800800301, 0800800307 şi 0800809360
– Drumurile Judeţene: 0231/510792
– Drumurile municipiul Botoşani: 0231/517007.
– informaţii pot fi obţinute şi de pe aplicaţia DSU a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.1 ° C
19.4 °
18.6 °
40 %
3.4kmh
62 %
vin
20 °
sâm
18 °
Dum
17 °
lun
17 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Analizând toate trăsăturile și caracteristicile cu care oamenii au fost înzestrați de către Divinitate, constatăm lesne o corespondență clară cu lumea animalelor în ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...