spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTTimbre dedicate Botoșaniului, lansate de Romfilatelia

Timbre dedicate Botoșaniului, lansate de Romfilatelia

Romfilatelia introduce de mâine în circulaţie o emisiune de mărci poştale tematică, din seria Oraşele României, dedicată oraşului Botoşani.

Atestat istoric ca „târg”, numele oraşului se regăseşte înscris într-o filă de cronică în anul 1439, când domnia comună a urmaşilor la tron ai lui Alexandru cel Bun era ameninţată de invazia hoardelor tătare. Textul este redactat astfel: „în anul 6947 (n.r. – 1439), noiembrie 28, au venit tătarii şi au prădat până la Botoşani”. Ca zonă locuită, cercetările arheologice o menţionează în anii 1350 sau 1397, se arată într-un comunicat al Romfilatelia.

Prezentul şi trecutul Botoşaniului sunt înfăţişate explicit în arhitectura unor clădiri care vădesc evoluţia aşezării, stabilitatea sa de-a lungul timpului, preocupările pentru durabilitate şi simţul estetic. Botoşanii conservă, ca într-un autentic muzeu în aer liber, mărturii ale unei lumi apuse: gospodării ţărăneşti, conace boiereşti, somptuoase edificii publice construite în rafinate stiluri arhitectonice.

Un scurt itinerar ar putea începe din strada Ştefan cel Mare, unde se află Mânăstirea Popăuţi, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, ctitorie a marelui domnitor care a împrumutat numele străzii.

Fireşte că Botoşaniul are şi un centru administrativ remarcabil prin arhitectura unei clădiri care adăposteşte sediul Primăriei, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei.

Municipiul Botoşani păstrează în filele istoriei sale, alături de Ştefan cel Mare, numele unor personalităţi de marcă ale culturii, istoriei şi tehnicii româneşti precum Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Elie Radu, ale căror portrete se regăsesc alături de mărcile poştale realizate în acest an – 2020 – dedicate frumosului oraş al Moldovei.

Istoria Botoşanilor, percepută ca o oază de linişte şi verdeaţă într-o deplină armonie cu arhitectura veche, este prezentă într-o gândită alcătuire în edificiul, monument istoric, cu numele de Muzeul Judeţean de Istorie, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei.

Cinstind memoria unei personalităţi marcante, referindu-ne la Nicolae Iorga, o casă memorială, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei, în care a locuit marele istoric ne prezintă o expoziţie foto-documentară, primele ediţii ale operei sale, alături de impresionanta bibliotecă istorică.

Albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 211 exemplare, este echipat cu blocul special de patru timbre împreună cu cele două plicuri „prima zi” ale emisiunii cu ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 211.

Emisiunea va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
22.6 °
22.6 °
75 %
5.1kmh
92 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...