spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTLucrările la Casa Sofian vor fi reluate

Lucrările la Casa Sofian vor fi reluate

După doi ani de pauză impusă de lipsa fondurilor, în acest an vor fi reluate lucrările la Casa Sofian. Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, a declarat că în acest an Compania Naţională de Investiţii va asigura fonduri pentru continuarea lucrărilor la acest monument emblematic pentru municipiul Botoşani. Potrivit oficialului, stadiul lucrărilor a ajuns la 60%, iar ca finanţare s-a ajuns la 70%.

În 2018, pentru Casa Sofian nu au mai fost alocate fonduri, fiind executate doar câteva lucrări, deoarece trebuiau cheltuiţi banii primiţi în anul 2017. Anul trecut, la capitolul fonduri au fost contabilizate doar promisiuni.

Potrivit preotului Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, suma necesară pentru finalizarea lucrărilor este de 6,8 milioane de lei, actualizare făcută în noiembrie 2018.

Lucrările executate în ultimii ani au scos imobilul din categoria clădirilor cu risc seismic, însă mai sunt de executat o serie de lucrări la partea de arhitectură și de instalații, de împrejmuire, de amenajare a aleilor carosabile și a trotuarelor, racorduri pentru gaze, pentru canalizare și pentru apă rece, iluminatul arhitectural.

Din 2008, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a alocat aproximativ 650.000 de lei pentru lucrările de la Casa Sofian, la care se adaugă fonduri alocate de la Compania Națională de Investiții (CNI), de la Ministerul Culturii și de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Casa Sofian va găzdui un Centru Cultural-Pastoral, în cadrul căruia va fi amenajată și o bibliotecă.

Casa Sofian este monument istoric și una dintre puținele case-conac realizate în stilul Art-Nouveau, de meșteri din Franța. A fost construită în secolul al XIX lea de boierul Nicolae Sofian și soția sa Ruxandra. Nicolae Sofian a fost primar al Botoșaniului, parlamentar dar și un mare filantrop. Nicolae Sofian și-a donat averea și conacul de pe strada IC Brătianu celor care aveau nevoie de ajutor. După moartea sa, casa Sofian a avut această destinaţie, însă în anii comunismului, conacul a fost transformat în orfelinat și apoi lăsat în paragină.

În anul 1990 de la Direcția de Cultură, Casa Sofian este preluată de Consiliul Municipal Botoşani. Aleşii locali doreau să facă acolo un cazinou, plan care a fost abandonat. Imobilul a fost preluat de Consiliul Judeţean, instituţie care, în anul 2003, îl cedează, cu titlu gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Reprezentanţii mitropoliei au solicitat ani la rând sprijinul financiar al statului pentru reabilitarea Casei Sofian.

În anul 2007 a fost eliberată o autorizaţie de construire iar din anul 2008 au fost începute lucrările. În 2009, imobilul a fost inclus în ”Planul Național de Restaurare”, Ministerul Culturii alocând 600.000 de lei, sumă infimă în raport cu valoarea lucrărilor de executat.

După cinci ani, în 2014, la Casa Sofian a ajuns Liviu Dragnea, vicepremierul de atunci, însoţit de parlamentari, fețe bisericești, oficiali botoşăneni. Liviu Dragnea anunța că prin CNI va fi asigurată consolidarea clădirii şi intervenții pentru eliminarea ciupercii care afecta clădirea, urmând ca reabilitarea să fie continuată cu fonduri de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei și autoritățile locale. Compania Națională de Investiții a alocat atunci un milion de euro pentru Casa Sofian, iar acum sunt aşteptate noi fonduri care să permită continuarea lucrărilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
8 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...