spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTDoar unul din 12 botoșăneni și-a asigurat locuința

Doar unul din 12 botoșăneni și-a asigurat locuința

Ieri s-au împlinit 43 de ani de la cutremurul devastator din 1977 în care au pierit aproximativ 1.600 de oameni, iar 35.000 de cămine au fost afectate, fiind cea mai mare calamitate naturală din istoria recentă a țării.

Cu toate acestea, doar una din cinci locuinţe este asigurată la nivel național, iar la Botoșani vorbim doar de una din 12 locuințe, deşi cutremurul este al doilea risc de care românii sunt îngrijoraţi când vine vorba de locuinţele lor (57%), după incendiu (65%), potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit aceluiaşi studiu, şapte din zece români se declară interesaţi de asigurările de locuinţe. „La nivelul UNSAR (n.r. – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare), realizăm anual cercetări sociologice şi campanii de informare online cu privire la importanţa asigurărilor de locuinţe. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuinţei şi a bunurilor ar trebui să fie o prioritate, iar creşterea gradului de protecţie existent în ţara noastră trebuie să fie un obiectiv important pentru întreaga societate”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

La sfârşitul lunii septembrie 2019 erau în vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurări facultative de locuinţe şi 1,7 milioane de asigurări PAD (asigurarea obligatorie care acoperă riscul de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren în limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei), potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În România, există aproape nouă milioane de locuinţe.

Polița PAD, poliţa de asigurare împotriva dezastrelor, a fost încheiată în județul Botoșani doar pentru 15.053 de locuințe, ceea ce reprezintă un procent de numai 8,44%. La acest capitol doar județul Olt stă mai prost cu 15.434 de polițe PAD, adică 8,05%, în timp ce în Gorj ne-a depășit la limită, având un procent de 8,47%, aferent a 13.656 de poliție.

Cele mai asigurate judeţe (în afară de Bucureşti – 38,79% şi Ilfov – 38,55%) sunt Braşov (34,72%), Timiş (29,3%) şi Sibiu (24,42%).

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de poliţe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% faţă de anul anterior.

Daune derizorii plătite în Botoșani

PAID România a plătit anul trecut daune în valoare de 5,35 milioane lei, cu 60% mai mult decât în anul precedent. Cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundaţiilor naturale – 3,07 milioane lei pentru 654 dosare. Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensităţi au generat 334 dosare de daună.

În județul Botoșani au fost plătite despăgubiri de aproximativ 61 de mii de lei, iar de la începutul anului s-au plătit doar 984 de lei.

Primari puși să-i amendeze pe oameni

Lipsa poliței obligatorie ar trebui să fie sancționată cu amenzi de până la 500 de lei de către primari. Dar, aceștia, în special cei din comune, nu vor da niciodată amenzi propriilor locuitori în numele asigurătorilor, pentru că își taie din voturi. Apoi se mai naște un alt paradox legal: „Cum să dea o amendă mai mare de cinci, șase ori decât prețul polițelor, unor oameni care nu-și permit oricum să plătească polițele?”. Iar dacă ținem cont de faptul că amenzile se consideră venit la bugetul local, aplicarea și neîncasarea lor ar lăsa comunitățile, în special pe cele mici, fără bani la redistribuirea sumelor de la bugetul central.

Pe de altă parte deși, obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România, sunt zone în care asigurătorii refuză să încheie aceste polițe. Este vorba de locuințele situate în zone cu risc seism, de alunecări de teren sau inundaţii, adică tocmai riscurile pentru care se emit polițele. Asigurătorii au hărți pe fiecare județ în care aceste zone sunt bine identificate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...