vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomicȘomaj la valori minime

Șomaj la valori minime

Rata şomajului se menține la un nivel extrem de scăzut într-un județ care nu oferă diversitate de locuri de muncă bine plătite. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

Botoșani, la finalul lunii ianuarie, rata șomajului era de la 2,62%, cu doar 0,01% mai mult decât la finele anului trecut.

Acest indicator poate comporta mai multe discuţii.

În primul rând trebuie spus că sunt foarte mulţi botoşăneni care au plecat la muncă în străinătate şi care nu apar în nicio evidenţă. La un moment dat, autorităţile locale estimau că aceste persoane sunt între 30% şi 40% din populaţia activă a judeţului. O statistică exactă nu poate fi făcută în contextul liberei circulaţie a forţei de muncă garantate de tratatele UE la care România a aderat.

O altă problemă o reprezintă numărul persoanelor apte de muncă şi care nu sunt în evidenţele AJOFM Botoșani. Aceste persoane sunt, în special, cele din mediul rural.

La finele lunii trecute, în evidenţele AJOFM Botoşani erau înregistraţi 3.578 şomeri, dintre care aproape 45%, mai exact 1.538, erau femei. Din totalul şomerilor oficiali, 983 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.595 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 2.340 şomeri provin din mediul rural şi 1.238 sunt din mediul urban.

Cei mai mulţi şomeri botoşăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 40 de ani. Astfel, 1.002 dintre persoanele înregistrate la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă aveau între 40 şi 49 de ani, 714 între 50 şi 55 de ani, iar 867 peste 55 de ani. Şomajul se manifestă destul de pregnant şi rândul botoşănenilor cu vârste între 30 şi 39 de ani, 516 persoane fiind fără slujbe. Cea mai puţin expusă şomajului este categoria de vârstă 25-29 de ani, în care se înregistrează doar 1333 de persoane, în timp ce sub 25 de ani sunt în evidenţele AJOFM 346 de persoane.

Cea mai mare ponderea în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM o au botoşănenii cu studii primare, 34,38%. Ei sunt urmaţi de şomerii cu nivel de instruire gimnazial, care reprezintă 26,16% din totalul persoanelor înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă, în timp ce cei cu învăţământ liceal reprezintă 17,05%. Doar 3,58% dintre şomeri au studii superioare, iar 1,51% au absolvit învăţământul postliceal.

Săptămâna aceasta, numărul locurilor de muncă disponibile prin AJOFM, era de 540.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...