spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocal BTBolnavi închipuiţi, lecuiţi de pandemie

Bolnavi închipuiţi, lecuiţi de pandemie

Pandemia de coronavirus are şi efecte pozitive, dacă se poate spune aşa.

Astfel, fie botoşănenii au mâncat mai cumpătat în această perioadă, fie pur şi simplu nu au mai simţit nevoia să se prezinte la Urgenţe din cauza indigestiilor provocate de mesele îmbelşugate. Dacă în anii trecuţi statisticile UPU arătau că zilnic ajungeau la spital 10-15 persoane în medie, cu indigestie, acum au fost şi zile fără niciun astfel de caz.
„Era o vorbă mai veche şi oarecum se potriveşte şi acum. Noi, ca popor, răspundem la ciomag. Acum ciomagul este acest coronavirus, care ne-a liniştit şi a sedimentat foarte mult cazurile reale de urgenţă medicală. Dacă au fost 2-3 persoane cu indigestie în două zile. Şi acelea cazuri uşoare, au primit o reţetă şi au plecat acasă”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.

Val de pacienţi în anii trecuţi

Spusele medicului sunt confirmate şi de datele înregistrate în perioada sărbătorilor în anii trecuţi. Astfel, în perioada Sărbătorilor de iarnă din 2019 timpul pe care cadrele medicale îl aveau la dispoziţie pentru consultul unui pacient era de şapte minute.

Pacienţii se prezentau la spital din cauza exceselor de tot felul. „De la excese alimentare şi de alcool până la agresiuni, agitaţii, stopuri cardiace sau accidente vasculare”, spunea atunci un medic din cadrul UPU-SMURD.
Atunci, în exact 60 de ore au ajuns la UPU 500 de botoşăneni. A doua zi a anului 2019 a însemnat şi cea mai aglomerată zi din istoria medicinii de urgenţă din Botoşani şi prima confruntare a cadrelor medicale cu valul de bolnavi care au aşteptat trecerea sărbătorilor.

Triajul Unităţii de Primiri Urgenţe s-a dovedit a fi neîncăpător pentru pacienţi, care erau nevoiţi să stea în picioare, aliniaţi, pentru a fi consultaţi de asistentul din triaj, apoi repartizaţi la unul dintre cei doar doi medici care asigură consultaţiile în zilele de sărbătoare. „Cazuri atribuite la doar doi medici, câţi au fost de gardă. Întreg personalul lucra pur şi simplu robotizat. Registratorul medical nu s-a ridicat măcar de la birou până aproape de plecarea acasă. Nici nu a apucat să meargă la baie, oricât de ciudat ar suna”, declara un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14.4 ° C
16.6 °
13.9 °
65 %
2.1kmh
83 %
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...