joi, mai 16, 2024
AcasăLocal BTDoliu în lumea academică - Profesorul universitar botoşănean Mircea Rusu a trecut...

Doliu în lumea academică – Profesorul universitar botoşănean Mircea Rusu a trecut la cele veşnice

Astăzi, 27 aprilie, a plecat din această lume profesorul univ. dr. Mircea Rusu, cetățean de onoare al municipiului Botoșani, una dintre marile personalități ale medicinei românești. Întemeietor al ortodonției infantile și pedodonției din România, Mircea Rusu a fost autorul unor metode de tratament de pionierat, recunoscute oficial de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1985.

Născut la Suharău, în județul Botoșani, în 29 august 1920, Mircea Rusu a absolvit Liceul ”August Treboniu Laurian” din Botoșani în anul 1939 și Facultatea de Medicină din Iași în anul 1944.

După un scurt interimat ca medic militar și medic rezident, Mircea Rusu revine ca medic chirurg la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, iar din anul 1948 devine asistent universitar și începe o carieră didactică și științifică care se va întinde pe mai mult de 6 decenii.

A fost șef de catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie  ”Grigore T. Popa” între anii 1970 – 1991. După pensionare a continuat activitatea didactică, fiind rector al Universității „Apollonia” între anii 1991 – 2001, și continuând ca îndrumător de doctorate până în anul 2011. A scris manuale didactice, cărți de specialitate și peste 300 de comunicări științifice, publicate în reviste din țară și străinătate.

Profesorul universitar Mircea Rusu a fost primul  Cetățean de Onoare al comunei natale Suharău, la fel și al  comunei Ungureni, unde familia s-a mutat în anul 1921. A primit și distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. În anul 2001 a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

A revenit în Botoșani în fiecare an, fiind un oaspete onorat locurilor natale. După Revoluție a fost ales Președinte de Onoare al Asociației foștilor elevi și profesori ai Liceului <August Treboniu Laurian>. A fost inițiator și membru fondator al Fundației Academice <August Treboniu Laurian> din Botoșani. La înființarea Fundației, în ziua de 7 mai 2016, în Aula Colegiului Național <AT Laurian>, în prezența a peste 40 de cadre didactice de la facultățile ieșene, a unor academicieni din țară și din Republica Moldova și Ucraina dar și a multor personalități locale din diverse domenii, profesorul Mircea Rusu a ținut o pledoarie cu argumente din domeniile economic, social, educație și geopolitică pentru necesitatea și oportunitatea înființării învățământului universitar de stat la Botoșani.

Este motivul deosebit pentru care, alături de mediul academic și universitar din Iași, membrii Fundației Academice <August Treboniu Laurian> din Botoșani regretă profund dispariția distinsului profesor, căruia îi vor păstra o frumoasă amintire”, a declarat Florin Egner, preşedintele executiv al Fundaţiei Academice „August Treboniu Laurian.

Mesaj emoţionant transmis la sărbătoarea Colegiului „AT Laurian”

Anul trecut, la festivitatea prilejuită de împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Colegiului Laurian, profesorul Mircea Rusu a transmis un emoţionant mesaj. „Anii liceului au fost și au rămas cei mai frumoși și cei mai importanți din întreaga mea viață. Despre acei ani îmi aduc aminte și astăzi, parcă lucrurile s-ar petrece aievea. Am avut  profesori și colegi de excepție în toți anii de liceu.

Îmi amintesc că, elev fiind, am avut preferințe deosebite pentru biologie, profesorul meu de atunci, Remus Cehovschi având o contribuție esențială la cariera mea în medicină. Era un bărbat înalt, purtând un costum vechi, cam strâmt pentru corpul său masiv, dar care fascina prin metodele de predare și făcea săli pline la Primărie, unde ținea conferințe în cadrul Universității Populare de la Botoșani.

Preferințe am avut și pentru limba română, unde profesor era N.N. Răutu, o somitate a timpului. Dar mi-au marcat întreaga viață profesională și Ștefan Cantemir, profesorul de limba franceză, Haschler, profesorul de limba germană, Mihail Poslușnicu, profesorul de muzică, Eugen Țimpoc, profesorul de matematică și  I.V. Luca, profesorul de geografie. Așa încât la vârsta de 20 de ani, ajuns student la facultatea de medicină din Iași, vorbeam curent franceza și germana, cântam Traviata, și ajunsesem să citesc mai toți clasicii. Am  început norocos viața cu un bagaj de cultură pe care aproape în întregime mi l-a oferit  Liceul <August Treboniu Laurian>.

Marcat profund de anii de liceu, am rămas atașat de Botoșani, orașul care mi-a conferit titlul de Cetățean de Onoare, și în care am înființat Fundația Academică <AT Laurian>, chiar în Aula acestui lăcaș de cultură, împreună cu academicieni, rectori, decani și profesori de la toate facultățile din Iași, alături de intelectuali de marcă ai Botoșanilor, doctori în științe și oameni de cultură, personalități locale cu care orașul s-a mândrit întotdeauna. Fundația are în principal scopul înființării la Botoșani a învățământului universitar de stat.

Urându-vă din inimă un viitor la înălțimea trecutului și depășindu-l în continuare, semnez mai jos: Mircea Rusu, doctor în medicină, profesor universitar cu o carieră didactică activă de 67 de ani, întemeietorul ortodonției infantile în România, dar în primul rând elev al Liceului <August Treboniu Laurian>”, a transmis atunci venerabilul profesor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
18.7 ° C
18.8 °
18.6 °
42 %
4.2kmh
63 %
joi
16 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...