spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTMihai Eminescu, omagiat la el acasă

Mihai Eminescu, omagiat la el acasă

Zilele Eminescu, manifestare ce a debutat pe 13 iunie cu Colocviul de exegeză literară „In honorem Laurențiu Ulici”, continuă la Memorialul Ipoteşti.

Manifestările de astăzi, 15 iunie, care marchează 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, debutează la ora 10.00 cu Te Deum în Bisericuţa familiei Eminovici, urmată la ora 10.30, de ceremonia de depunere de flori la bustul poetului.

De la ora 11.00, pe site-ul Memorialul Ipotești vor fi disponibile înregistrările evenimentului.

Premiul pentru traducerea și promovarea operei eminesciene unui traducător propus de un juriu național, din care fac parte: profesorul Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), profesorul Vasile Spiridon (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), profesorul Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), va fi acordat și în acest an. Pe site-ul instituției va fi disponibilă înregistrarea textului de Laudatio și răspunsul la Laudatio.

„Propunem, de asemenea, o retrospectivă a Premiul pentru traducerea și promovarea operei eminesciene. Inițiat de Memorialul Ipotești în anul 2011, premiul a fost acordat, de-a lungul timpului, traducătorilor: Chiril Covaldji (Rusia) – 2011; Geo Vasile (România) – 2012; Constantin Abăluţă (România) – 2013; Gisele Vanhese (Franţa) – 2014; Christian W. Schenk (Germania) – 2015; Adrian George Sahlean (SUA) – 2016; Enrique Nogueras Valdivieso (Spania) – 2017; Jean-Louis Courriol (Franța) – 2018; Ognian Stambolie (Bulgaria) – 2019.

O retrospectivă a Premiul Naţional „Petru Creţia” va fi, de asemenea, disponibilă pe site. Premiul a fost acordat în perioada 2006-2010: lui Pompiliu Crăciunescu, pentru contribuţii la domeniul transdisciplinarităţii în opera eminesciană – 2006; lui Corin Braga, pentru contribuţii de excepţie în hermeneutica imaginarului – 2007;  Simonei Modreanu, pentru contribuţii de excepţie în domeniul criticii literare – 2008; lui  Nikolas Blithikiotis,  pentru calitatea excepţională a traducerilor literare în şi din limba română – 2009; lui Eugen Simion, pentru facsimilarea Manuscriselor Mihai Eminescu – 2010″, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.

Poeţi în dialog

Lecturile sub genericul „Poeți în dialog”, cu participarea poeților Nichita Danilov și Emilian Galaicu-Păun, moderate de Lucia Țurcanu, de asemenea, on-line, vor putea fi vizualizate pe aceeași pagină.

Nichita Danilov (născut pe 7 aprilie 1952, în satul Climăuți, comuna Mușenița, Suceava) este poet, prozator, eseist și publicist.

Emilian Galaicu-Păun (născut pe 22 iunie 1964, în satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești, Republica Moldova) este poet, prozator, eseist, traducător.

Zilele Eminescu prilejuiesc organizarea a două expoziţii

Sala „Horia Bernea” găzduieşte expoziția „Pe urmele lui Eminescu”, incluzând desene de Spiru Vergulescu din colecția de grafică a Memorialului. Sala „Portaluri” va găzdui o expoziție din colecția de artă a Memorialului Ipotești. Expozițiile vor fi deschise și pentru vizitare în perioada iunie – septembrie.

Filmele evenimentelor vor fi disponibile pe site-ul memorialului: http://www.eminescuipotesti.ro/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.9 ° C
17.6 °
14.4 °
48 %
1.9kmh
98 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...