spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTMilioane de lei aruncate pe apa de ploaie

Milioane de lei aruncate pe apa de ploaie

Cantitatea însemnată de precipitaţii înregistrată în ultima perioadă a readus în actualitate o mare problemă din municipiul Botoşani. Reţeaua de canalizare dar şi cea de preluare ape pluviale nu au fost niciodată reabilitate, dovadă lacurile care se formează în unele zone ale oraşului, dar şi inundarea frecventă a subsolurilor unor blocuri.

Primarul Cătălin Flutur: „Noi dăm bani la Nova Apaserv pe apa pluvială şi se duc acolo ca în fântână

Primarul Cătălin Flutur a declarat că, deşi toată lumea critică primăria, rezolvarea acestor probleme este în responsabilitatea Nova Apaserv, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Edilul este supărat pe reprezentanţii Nova Apaserv pe motiv că nu se rezolvă aceste probleme, deşi primăria plăteşte sume importante pentru apa pluvială. „Este adevărat, a plouat mult, dar nici nu pot să accept să plătim de atât amar de ani, 1,6 milioane de lei, două milioane de lei, 1,8 milioane anual pentru apa pluvială. De ce dăm noi atâţia bani? În loc să-i dăm pe apă pluvială, ar trebui să îi păstrăm şi să administrăm noi reţeaua sau facem noi canalizări. Noi dăm bani la Nova Apaserv pe apa pluvială şi se duc acolo ca în fântână”, a spus Cătălin Flutur.

Potrivit edilului, multe probleme sunt generate de necurăţarea reţelei care preia apa pluvială. „Nu se poate ca atunci când scoatem un capac să găsim crengi, pungi, pampers, de toate. Normal că apa nu mai trece şi îşi face loc prin altă parte. Dacă societatea nu investeşte în această reţea, măcar să o cureţe. Eu nu i-am văzut pe cei de la Nova Apaserv să cureţe rigolile. Apa pluvială nu se duce în staţia de epurare, să spunem că sunt nişte costuri, canalizarea se duce în staţia de epurare, apa pluvială este în aşa fel gândită să se ducă direct în pârâu, în văile astea ale noastre. Cei de la Nova Apaserv trebuie să ia măsuri, pentru că lumea spune că primarul e de vină”, a spus edilul.

„Să dovedească ce fac cu banii ăştia”

Cătălin Flutur nu poate accepta ideea că primăria plăteşte Nova Apaserv foarte mulţi bani pentru apa pluvială. „Plătim noi de la bugetul local, plătesc şi şcolile cu bani primiţi tot de la bugetul local. Şi care e intervenţia lor, ce au făcut? Ca să constatăm că în canalele lor găsim tot felul de lucruri? Trebuie curăţate în mai – iunie şi octombrie – noiembrie. Nu trebuie să găsim să găsim frunze, ramuri de copaci, pampers, pungi şi pet-uri, că asta găsim noi în pluvială. Dacă fac o socoteală, numai în ultimii 20 de ani în municipiu, am plătit 30 de milioane de lei care înseamnă aproape opt milioane de euro, bani cu care făceam 15 străzi, în funcţie de lungime. Aşa, îi dăm ca în găleată. M-am mai revoltat odată, de ce ne pun să plătim atâţia bani? Să dovedească ce fac cu banii ăştia”, a afirmat edilul.

Acesta a reamintit că municipalitatea a realizat reţeaua pentru apă pluvială şi canalizare pe Bulevardul Eminescu, înainte de reabilitarea acestei artere rutiere şi acolo nu sunt probleme.

În Botoşani, apa meteorică trebuie achitată de instituţiile publice şi de persoanele juridice. În 2017, primăria a plătit 1,8 milioane de lei, iar 2018 aproape 2 milioane de lei, pentru că a plouat mai mult.

„Reţelele pot prelua o treime din apa pluvială când plouă torenţial”

Potrivit reprezentanţilor Nova Apaserv, după ultimele ploi torenţiale, au fost probleme cu preluarea apei pluviale în staţia de epurare, în Tulbureni, în zona Pârâului, la ieşirea din municipiu spre Răchiţi. Totodată, au refulat şi canalizările menajere În zona Tudor Vladimirescu – Împărat Traian, Ion Creangă şi în multe alte zone.

Proiectarea unei canalizări pluviale se face la media ultimelor zece ani a precipitaţiilor. Nu se poate face de capacitate mare, se proiectează la o anumită dimensiune, dar când plouă foarte mult, nu face faţă. Probleme apar doar la ploi torenţiale”, a declarat Romeo Obuf, director operaţional în cadrul Nova Apaserv.

Referitor la banii plătiţi de primărie, oficialul a menţionat că aceştia sunt calculaţi în funcţie de precipitaţiile căzute şi sunt folosiţi pentru întreţinerea reţelei.

Cât priveşte investiţiile aşteptate de conducerea primăriei, directorul operaţional a menţionat că acestea trebuie făcute de proprietarul acestora, respectiv Consiliul Judeţean. „Reţelele sunt date nouă în exploatare, noi doar le întreţinem. Noi întreţinem gurile de scurgere, însă crengile, pet-urile de care spune domnul primar vin din canalizarea menajeră, că la un moment dat se adună una în alta. Cele două canalizări merg până la un punct separat, dar după aia se adună împreună şi când se umple, normal că trebuie să răbufnească pe undeva, prin gurile de canalizare, prin geigere de preluare ape pluviale sau pe sub asfalt. Reţelele pot prelua o treime din apa pluvială atunci când plouă torenţial. Să sperăm că nu vom mai avea astfel de ploi”, a explicat Romeo Obuf.

În oraş sunt praguri deversoare pentru a fi evitată inundarea staţiilor de epurare.

Am curăţat gurile de scurgere de pe Calea Naţională şi Împărat Traian, din Zona Industrială până la ieşirea din Botoşani, dar la ultimele ploi iarăşi s-au înfundat, cu pământ, piatră şi altele”, a mai spus Romeo Obuf.

Cât priveşte investiţiile solicitate, este posibil ca acestea să fie făcute prin noul program european. „Reabilitarea reţelei de canalizare menajeră, că asta este reţeaua principală, nu s-a făcut niciodată. Vom solicita să avem o întâlnire cu toate forurile competente pentru a discuta despre problemele apărute în ultima perioadă. Să discutăm şi să analizăm împreună pentru că, altfel, fiecare vorbeşte în dreptul lui şi nu se rezolvă nimic”, a concluzionat Romeo Obuf.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
7.9 ° C
10.6 °
7.2 °
91 %
2.1kmh
51 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...