joi, iulie 18, 2024
AcasăLocal BTSpecialiștii APIA, reintroduși în comisiile de evaluare a secetei

Specialiștii APIA, reintroduși în comisiile de evaluare a secetei

Ordinul aberant al ministrului Agriculturii prin care erau scoși din comisiile de evaluare a pagubelor produse de secetă a reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a fost retras, iar în scurt timp va fi modificat, astfel încât comisiile ce se vor constitui vor deveni și funcționale.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În urmă cu câteva zile, „Monitorul de Botoșani” atrăgea atenția că eliminarea specialiștilor de la APIA din aceste comisii face practic imposibilă evaluarea în timp util și corect a pagubelor create de lipsa precipitațiilor. Și asta pe motiv că ei trebuie să stabilească coordonatele parcelelor, să le localizeze cu exactitate pe câmp și mai ales dacă acestea figurează în bazele de date pe numele celui care cere despăgubirea. Revenirea este de bun augur, dar timpul până când efectele secetei trebuie evaluate este foarte scurt, de fapt mai puțin de o lună, mai exact până pe 15 septembrie. Astfel, la nivel de Botoșani, unde se estimează ca fiind calamitate aproximativ o treime din culturi, se încearcă a se constitui cel puțin 10 comisii de evaluare.

Zeci de mii de cereri depuse la APIA

„Imaginați-vă că la APIA s-au depus 32.000 de cereri de subvenție pentru aproape 300.000 de hectare. Vorbim de peste 100.000 de parcele, pentru că sunt convins că aproape tot județul va pune notificări de calamitate. Numai să faci 25.000 de mii de procese verbale, darămite să mai și verifici fiecare parcelă în parte…”, declara, recent șeful DAJ Botoșani, Cristian Delibaș.

Seceta nu a afectat doar județul Botoșani, ci este mult mai cruntă în țară, motiv pentru care, săptămâna trecută, Guvernul a rectificat bugetul Ministerului Agriculturii pentru a prinde banii necesari despăgubirii fermierilor afectați. „Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă aşa cum am promis şi cum nu s-a mai făcut de mulţi ani”, a declarat Adrian Oros.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
30.6 ° C
30.6 °
30.5 °
50 %
3.5kmh
100 %
joi
29 °
vin
33 °
sâm
32 °
Dum
29 °
lun
27 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La ce vremuri sunt, e bine să ai ventilator la purtător.    

EDITORIAL

La primul congres al PMR - 21-23 februarie 1948, interpelat de Petru Groza, care i-a atras atenția că închisorile sunt pline de țărani și...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...