vineri, februarie 23, 2024
AcasăLocal BTAjutor important pentru copiii săraci ai Botoşaniului

Ajutor important pentru copiii săraci ai Botoşaniului

Asociaţia condusă de Lutz Noack, Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani, continuă să  ajute copii şi familii defavorizate. „De 30 de ani venim în ajutorul copiilor şi familiilor nevoiaşe. Şi chiar dacă oficialii botoşăneni nu sunt interesaţi de efortul făcut de noi pentru copii şi familiile lor, noi ne vom continua, cu aceeaşi determinare, activitatea”, a declarat Lutz Noack.

De la debutul anului şcolar 2020 – 2021, la Asociaţia „El rămâne credincios” a fost reluată activitatea cu copiii care vin aici pentru a servi masa şi a participa la activităţi de tipul „Şcoală după şcoală”. Din păcate, numărul beneficiarilor s-a redus, deoarece trebuie respectate normele impuse de actuala situaţie epidemiologică.

Nu mai facem multe activităţi pentru că trebuie să vedem cum programăm copiii să nu vină toţi odată, să păstrăm distanţa fizică. Copiii vin, mănâncă şi rămân pentru teme. Ar fi nevoie de voluntari, dar nu mai sunt persoane doritoare să facă voluntariat. În această perioadă vin aproximativ 50 de copii, care vin pe rând şi nici nu stau mult”, a declarat Eliza Bîşcă, asistent social.

Pandemia acutizează problemele copiilor săraci

Reprezentanţii asociaţiei susţin că cei mai afectaţi în această perioadă sunt copiii care provin din familii sărace. „Unii copii ajung să spună <nu ne mai interesează şcoala, nu înţelegem nimic online, auzim puţin din ceea ce spun profesorii, avem şi probleme cu internetul>. Copiii sunt total bulversaţi. Acasă la ei este foarte greu, nu au cum să facă ore online, în condiţiile în care familii numeroase împart aceeaşi cameră şi au poate un telefon în familie. E foarte greu”, a adăugat asistentul social.

De cele mai mult ori copiii spun că sunt marginalizaţi din cauză că sunt săraci.

Mi se pare că ei acum sunt de pe altă planetă, nu mai pot să construiască ceva bun. Fiecare adult le cere câte ceva şi nu se mai pot concentra pe învăţat. Aici cum să le arătăm dragostea, când nu avem voie? Cum să-i arăţi unui copil dragostea, când el aude doar <păstrează distanţa, nu te ridica, nu atinge>. Le spunem mereu că suntem alături de ei. Erau obişnuiţi să vină, să ne îmbrăţişăm, să fim apropiaţi, însă acum trebuie să fim foarte atenţi să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să fim sănătoşi pentru a-i putea ajuta în continuare”, a spus Eliza Bîşcă.

Actualul context epidemiologic a adus şi mai multe probleme

Asistentul social este îngrijorat de evoluţia copiilor, deoarece, în condiţiile în care nu mai pot să petreacă mult timp la asociaţie, ei vor fi din ce în ce mai greu de motivat să continue pregătirea şcolară. Actualul context epidemiologic le-a adus şi mai multe probleme familiilor lor. Unii copii vin la asociaţie fără mască, sau cu masca murdară semn că o folosesc mai multe zile la rând. Ei nu realizează pericolul la care se expun şi sunt mulţumiţi că sunt în rând cu lumea. Copiii primesc din partea reprezentanţilor asociaţiei măşti noi şi sunt primiţi la masă pentru că sub nicio formă nu pot fi trimişi acasă flămânzi.

Copiii săraci sunt foarte loviţi. E foarte dureros pentru noi şi foarte trist. De mult ori simt durere în inimă mai ales că nu pot să îmbrăţişez un copil, să-l încurajez, să-i dau putere să meargă mai departe. Chiar dacă mi se pare greu şi trist, trebuie să fim atenţi şi să respectăm regulile stabilite de autorităţi şi să mergem mai departe”, a concluzionat Eliza Bîşcă.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.9 ° C
6.6 °
4.4 °
65 %
2.3kmh
100 %
vin
13 °
sâm
14 °
Dum
12 °
lun
13 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De când leul a ajuns să valoreze fix doi bani, începe lumea să-l dea la gunoi.

EDITORIAL

România a dat lumii mai multe recorduri, mai mult sau mai puțin notabile. La capitolul calități vocale îl avem în primul rând pe Ilie...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...