joi, februarie 29, 2024
AcasăLocal BTUna dintre cele mai populare culturi în anii comunismului, pe cale de...

Una dintre cele mai populare culturi în anii comunismului, pe cale de dispariție

Una dintre cele mai populare producții în această perioadă a anului este cea de dovleac, sub toate varietățile sale, dovleac furajer (n.r. – bostanul galben-portocaliu tradițional), dovleacul plăcintar, dovleacul de semințe pentru ulei și tărtăcuțe.

Câteva zeci de hectare cultivate în ultimii ani

Potrivit datelor Eurostat, România este unul dintre principalii cultivatori de dovleac, ocupând locul 6 în Europa. Cu toate acestea, în județul nostru nu este unul de top în ceea ce privește această cultură, fiind una marginală în portofoliul fermierilor locali. În ultimii patru ani, suprafața cultivată cu dovleac furajer a oscilat între 65 și 131 de hectare. Astfel, în 2017 și în acest an, fermierii au raportat 65 de hectare de cultură, în 2018, 131 de hectare, iar anul trecut 82 de hectare. Referitor la dovleacul pentru semințe pentru ulei, datele disponibile arată că anul trecut au fost cultivate 115 hectare, iar în acest an 55 de hectare. Este vorba, în special, de societatea Multiagra.

„Este o cultură de nișă, puternic influențată de cerere și ofertă. Atunci când ai cerere, începi și să cultivi. Nu există o piață tradițională pe care să o exploatezi. Ai prins un contract cu un producător de ulei la rece, atunci cultivi dovleac, dacă nu, nu”, a arătat Cristian Delibaș (foto), directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani, subliniind că este și o cultură care ține de tradiționalitatea zonei. „În România, dovleac se cultivă în zona Buzăului, Vrancei, Harghitei, Covasnei și a Mureșului, unde există și diferite festivaluri care au ca element central dovleacul”, a mai spus șeful agriculturii botoșănene.

Potrivit acestuia, la noi, agricultorii cultivă dovleacul furajer, în general, în cultură dublă, cu porumbul, și nu în cultură intensivă. „În general, unitățile administrativ-teritoriale din județ au raportat suprafețe reduse, de una, două, maxim trei hectare. În acest an, comuna Dersca a raportat cel mai mult, 11 hectare”, a arătat Delibaș.

Anul trecut, România a raportat o producție de puțin peste 20.000 de tone, ceea ce corespunde unei suprafețe de aproximativ o mie de hectare de cultură.

Care e situația în UE

Potrivit Eurostat, în 2019, În Europa s-au cultivat aproximativ 25.000 de hectare cu dovleac, iar primii cinci producători sunt: Franţa (129.400 tone), Spania (129.100 tone), Germania (86.000 tone), Portugalia (72.700 tone) și Polonia (68.500 tone).

În 2019, UE a importat 31.100 tone de dovleac şi tărtăcuţă din afara blocului comunitar, cu 81% mai mult decât în 2012. Cea mai mare pondere a importurilor a provenit din Africa de Sud (17%), Panama (11%), Maroc (10%), Marea Britanie şi Argentina (fiecare cu 9%) şi Brazilia (8%).

În 2019, UE a exportat 21.700 tone de dovleac şi tărtăcuţă în afara blocului comunitar, cu 64% mai mult decât în 2012. Exporturile au fost în special pe relaţia cu Marea Britanie (63%), Elveţia (16%) şi Israel (11%).

În rândul statelor membre UE, cei mai mari exportatori de dovleac şi tărtăcuţă în afara blocului comunitar au fost anul trecut Spania (36% din volumele de export ale UE), Portugalia (30%), Franţa (12%) şi Grecia (10%).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.6 ° C
5 °
4.4 °
70 %
2.7kmh
100 %
mie
7 °
joi
15 °
vin
14 °
sâm
13 °
Dum
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dragobetele nu a trecut cu bine chiar pentru toţi îndrăgostiţii.

EDITORIAL

Ca (aproape) orice trăitor al acestor timpuri, sunt și eu prezent pe o rețea de socializare, unde în afară de opiniile strict personale concepute...

EPIGRAMA ZILEI

Când l-am întrebat de mațul Cu care făcea cârnațul Mi-a spus cu juma’ de gură : -Nu mai am bre, umplutură!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...