miercuri, iulie 17, 2024
AcasăLocal BTFrunzele din tot județul vor fi adunate la Stăuceni

Frunzele din tot județul vor fi adunate la Stăuceni

Legea Compostului, care intră în vigoare în februarie, a pus pe jar comunitățile locale din toată țara. Potrivit legii, toate materialele care pot fi transformate în compost trebuie adunate din gospodării și transportate în spații special amenajate pentru a fi procesate. Așadar, frunzele și crengile nu mai pot fi arse în curte toamna sau primăvara, ci trebuie colectate selectiv și predate firmelor de salubritate. Mai mult, parlamentarii au decis că persoanele fizice care nu adună materiile compostabile pot fi amendate cu sume cuprinse între 400 și 800 de lei.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin descompunerea materiilor organice, cu precădere plante, frunze și crengi subțiri rezultate în uma toaletării arborilor sau a pomilor fructiferi.

Au cerut 7 stații de compostare, s-a aprobat doar una

Deși legea va intra în vigoare, responsabilii botoșăneni susțin că prevederile ei nu pot fi aplicate. „Au pus căruța înaintea cailor, fără norme de aplicare nu se poate face mare lucru. Trebuie să existe caracteristici tehnice, cum se face colectarea, cum se face compostarea”, spune Ovidiu Aparaschivei, directorul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară ECOPROCES. De altfel, potrivit lui Aparaschivei, botoșănenii au făcut deja demersuri pentru a evita sancțiunile impuse de lege.

„Am propus înființarea de stații mai mici, câte una în fiecare oraș. Ni s-a respins propunerea, dar sperăm că vom reuși să fim luați în seamă. Ceea ce știm este că vom avea o stație de compostare centralizată, la Stăuceni”, explică Aparaschivei. Așadar, dacă normele de aplicare a legii nu vor dispune altfel, crengile și frunzele din tot județul vor fi colectate în containere speciale, iar firmele de salubritate le vor transporta la Stăuceni, unde urmează să fie transformate în îngrășământ natural.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
câțiva nori
38.9 ° C
38.9 °
32.6 °
37 %
3.6kmh
15 %
mie
35 °
joi
32 °
vin
32 °
sâm
30 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe căldură vin la Cornișa și vizitatorii din țările vecine.

EDITORIAL

Zilnic, pe posturile de televiziune naționale ni se prezintă accidente de circulație, crime, violuri, distrugeri, toate având același numitor comun, consumul de droguri. Tot...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...