marți, iunie 18, 2024
AcasăLocal BTCostică Macaleți pregătit să atace legea prin care au fost eliminate pensiile...

Costică Macaleți pregătit să atace legea prin care au fost eliminate pensiile parlamentarilor

După ce a muncit toată viața ca bugetar, fostul președinte al Consiliului Județean, Costică Macaleți, intenționează să se ralieze la acțiunea inițiată de Asociația Foștilor Parlamentari pentru a contesta în instanță legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Acum pensionar, Costică Macaleți, carea  fost deputat timp de trei mandate, spune că motivul pentru care ar contesta legea ar fi doar pentru respectarea principiului contibutivității.

„Încă nu m-am decis. Eu rămân la principiul contibutivității pentru toți pensionarii, indiferent de categoria profesională din care au făcut parte, pentru că altminteri vor exista tot felul de inițiative legislative în acest sens”, a spus Macaleți, care a ținut să precizeze că încă nu a aderat la respectiva asociație a foștilor parlamentari. În acest context, fostul politician a apreciat că inițiativa eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari a fost una „ok”, doar că „ideea ar trebui dusă până la capăt, în sensul eliminării tuturor pensiilor speciale”, drepturile pensionarilor urmând să se calculeze numai în funcție de sumele cu care aceștia au contribuit la fondurile de pensii în timpul activității.

Discuţii apărute încă de luna trecută

Discuțiile cu privire la atacarea legii prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor au apărut încă de luna trecută, când Asociația Foștilor Parlamentari a inițiat o petiție care a fost trimisă tuturor foștilor deputați și senatori, intenția lor fiind de a sesiza Avocatul Poporului pentru ca acesta să conteste la Curtea Constituțională legea cu pricina. Doar că Avocatul Poporului a constatat că în textul legii nu erau motive de neconstituționalitate, iar termenul de atac expirase.

Prin urmare, singura cale de a mai contesta legea era prin intermediul unei acțiuni în instanță, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Membrii Asociației Foștilor Parlamentari care au cerut abrogarea legii au fost Corneliu Ciontu, Ion Basgan, Marcel Chiriţescu, Ion Coja, Nicolae Gheorghiof Titu, Gheorghe Glăvan, Maria Lazăr și fostul senator de Botoșani, Gavrilă Vasilescu. Motivul invocat era că legea ar fi „discriminatorie” întrucât cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, primesc pensie specială, iar parlamentarii, cei care „crează legea”, nu au dreptul la așa ceva.

Peste 800 de senatori şi deputaţi erau beneficiari de pensii speciale 

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pe 17 februarie pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, iar o săptămână mai târziu președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. La acel moment, 827 de foști senatori și deputați erau beneficiari de pensii speciale pentru care statul român plătea lunar un milion de euro, adică 4.748.547 lei.

Costică Macaleți a fost pentru prima dată parlamentar în 2000, când a fost ales pe listele PDSR. Ulterior, el a renunțat la mandat, când a fost numit prefect al județului Botoșani. În 2004 a devenit din nou parlamentar, fiind ales pe listele PSD, și a deținut acest statut până în 2012. În noiembrie 2012 a fost numit din nou prefect de Botoșani, iar 2016 a devenit președinte al Consiliului Județean Botoșani, funcție pe care a îndeplinit-o până anul trecut, când s-a pensionat. La acel moment, el urma să primească o pensie de aproape 6.000 de lei, la care urma să se adune alți aproape 9.000 de lei ca pensie specială pentru activitatea depusă în Parlament. Odată cu promulgarea legii de către Klaus Iohannis, aceste ultime drepturi ar urma să fie eliminate.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
27.7 ° C
30.9 °
27.6 °
49 %
2.2kmh
90 %
mar
26 °
mie
33 °
joi
24 °
vin
29 °
sâm
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele electorale au ajuns şi în faţa primăriei. Doar că zelul muncitorilor parcă nu mai e deloc la fel.  

EDITORIAL

Stăm foarte prost… Despre rezultatul alegerilor locale și europarlamentare e vorba. Noul USL a făcut ce era de făcut și a „câștigat” alegerile, procentele...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...