joi, decembrie 5, 2024
HomeLocal BTCopii ajunși la spital din cauza neatenției părinților. Semnal de alarmă tras...

Copii ajunși la spital din cauza neatenției părinților. Semnal de alarmă tras de ISU

Sute de copii ajung în fiecare an la spital, din cauza unor accidente petrecute chiar în familie. Este semnalul de alarmă pe care îl trag reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, care au declanșat încă din 2019 o campanie de conștientizare a părinților, astfel încât numărul copiilor care ajung la spital pe fondul acestor evenimente nedorite să fie din ce în ce mai mic. „Copiii sunt foarte curioși și imprevizibili și, încă de mici, vor să experimenteze lucruri noi. De aceea este foarte important ca aceștia să fie supravegheați în permanență, mai ales în primii ani de viață, când au tendința de a duce la gură sau la nas toate obiectele pe care le găsesc”, spun reprezentanții ISU Botoșani.

Baterii de ceas, nasturi, monede, zaruri, bijuterii, accesorii pentru păr, arcuri de pix, mărgele, șuruburi, magneți…și exemplele pot continua. Toate sunt obiecte complet inofensive, însă în mâinile copiilor pot deveni periculoase. „Anul trecut, 251 copii din județul Botoșani care s-au jucat cu obiecte mici au ajuns la spital după ce le-au înghițit sau băgat în nas”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

 

Medicii din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani au constatat că numărul celor mici care sunt internați în spital din această cauză se menține crescut și în acest an. O parte dintre ei au fost tranferați, în stare critică, la spitalele de specialitate din Iași sau București. Adriana Constantineanu, medic specialist în chirurgie pediatrică atrage atenția asupra pericolului din spatele jucăriilor cu magnet. Acestea îi pot distra pe copii și pot fi fascinați de multitudinea de culori vii care îi duce cu gândul pe cei mici la bomboane, înghițindu-le. „Acești magneți sunt foarte puternici, iar ingestia lor poate duce la probleme gastrointestinale grave. Odată înghițiți sunt atrași unul spre altul chiar dacă se găsesc în secțiuni diferite ale tubului digestiv. O ansă intestinală prinsă între acești magneți se poate perfora ducând la tratament chirurgical de urgență. În secția noastră, de la începutul anului s-au prezentat trei cazuri, două fete și un băiat, cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani. Aceștia au suferit perforații la nivelul intestinului subțire și au necesitat intervenții pentru îndepartarea porțiunii de intestin afectate”, a precizat dr. Adriana Constantineanu.

Campania ”Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost inițiată, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani, în scopul conștientizării de către părinți a pericolelor la care sunt expuși copiii în mediul casnic. Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani, iar data de 10 a fost declarată ziua campaniei. „Dezvoltarea conceptului de <<cămin sigur>> a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme”, a explicat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU. Din iunie 2019, de când a fost lansată campania, până în prezent, numărul copiilor care au ajuns la spital în urma accidentelor casnice a scăzut cu peste 100 de cazuri.

Atenție la obiectele cu care se joacă micuțul dumneavoastră și ce jucării primește!

– Indiferent de cât de drăguțe sunt, atunci când cumpărați jucării pentru copii, primul factor de care trebuie să țineți cont este SIGURANȚA!

– Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!

– Nu lăsați niciodată la îndemâna copiilor medicamente, țigări, tutun, baterii, jucării magnetice, boabe de mazăre, fasole, porumb sau orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii sau să le înghită.

– Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.

– Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, banuți, agrafe de păr, capace mici. Toate sunt periculoase pentru puști și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.

– Supravegheați în permanență copiii!

– Contactați imediat medicul dacă suspectați că ar fi înghițit un magnet. Întârzierea tratamentului ar putea duce la leziuni serioase la nivelul tractului digestive.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.5 ° C
0.6 °
-1.1 °
93 %
2.1kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
5 °
Dum
4 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Când, după ani de zile, îți dai seama în seara alegerilor că ai găsit partidul potrivit.

EDITORIAL

Acum zece ani, când neamțul providențial a fost lansat în cursa pentru Cotroceni, adversarii politici s-au grăbit să-l facă albie de porci, etichetându-l în...

EPIGRAMA ZILEI

Când eram tânăr „ficior” Visam să devin maior Dar am făcut școala vieții Nu pe a ... „armeții”!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...