spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocal BTŞansă la viaţă pentru o botoşăneancă cu tumoră pe creier

Şansă la viaţă pentru o botoşăneancă cu tumoră pe creier

O femeie de 47 de ani din Botoșani a primit o nouă șansă la viață după ce a fost operată de o tumoră cerebrală de aproximativ 10 cm.

Pacienta s-a prezentat în Spitalul de Neurochirurgie din Iași după ce a observant că a început să aibă mai multe migrene, dureri de cap foarte intense.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore, specialiștii neurochirurgi folosind tehnologia modernă, utilizând preparatul Gliolan pentru a crește calitatea vieții pacientei.

Pacienta în vârstă de 47 de ani s-a prezentat în unitatea medicală cu dureri de cap foarte intense. În urma investigațiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar și foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 cm.

„A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Am folosit tehnologia modernă și aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescența prin 5-ALA – preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reușit o localizare, delimitare și implicit o rezecție de 98% a tumorei, îmbunătățind prognosticul și crescând calitatea vieții pacientei”, a precizat Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur.

La nivelul Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și a fost un real succes. Cazul vine la doar câteva săptămâni după ce o fetiţă din Botoşani a fost operată cu succes pe creier.

Medicina este astăzi într-un proces permenent de schimbare. Vorbim despre o medicină axată pe pacient. „Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti. Bolnavul este centrul echipei medicale, el este prioritar și de aici rezultă calitatea vieții pacientului, concept important la nivelul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Fiecare secundă câştigată pentru viața unui pacient este importantă.”, a declarat Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Potrivit acestuia, în Spitalul de Neurochirurgie din Iași pacientul este partenerul echipei medicale. Acesta este noul concept. Pacientul nu mai este obiectul muncii echipei medicale, ci este partener al echipei medicale, participă efectiv la actul medical în sine. Medicina viitorului este o medicină personalizată și va fi o medicină robotizată.

Echipa medicală:
Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie Lucian EVA, medic primar neurochirug
Medic specialist: dr. Sandu RAUL
Medic rezident neurochirurg: dr. Răzvan BUGA
As. Instrumentist: Mariana RĂILEANU
Bioinginer: Vlad DAFINESCU
Anestezist: dr. Nina STRATICIUC
Asistentă: Simona ALEXANDRU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
23.8 °
22.2 °
57 %
3.3kmh
100 %
mar
21 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
21 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...