miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTInvestiții pentru renovarea și reabilitarea muzeelor din județ

Investiții pentru renovarea și reabilitarea muzeelor din județ

Consiliului Județean Botoșani are în plan să renoveze sau să reabiliteze mai multe instituţii de cultură care se află în subordinea sa. Astfel, după ce au fost deschise ofertele pentru reabilitarea Muzeului Județean de Istorie Botoșani, reprezentanţii CJ au anunţat că încearcă să găsească soluţii pentru obţinerea unei finanţări în vederea reabilitării clădirii Muzeului de Științele Naturii din Dorohoi. Investiția se ridică la 10 milioane de euro.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

 

Totodată, se au în vedere investiții la Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi, care se ridică la aproximativ un milion de euro. Documentația tehnico-economică pentru acest proiect a fost avizată de CJ și înaintată CNI pentru finanțare. De asemenea, printr-un proiect transfrontalier România-Moldova s-a accesat o finanțare de aproximativ jumătate de milion de euro pentru renovarea și reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni.

Recent s-a deblocat şi Programul Operațional de Asistență Tehnică prin care se vor asigura 736 de mii de lei pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice în vederea reabilitării și modernizării Memorialului Ipotești, inclusiv a Casei Memoriale „Mihai Eminescu” prin intermediul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2021-2027. Investiția este în valoare de peste 4,1 milioane de euro.

„Rolul muzeelor în cadrul societății se modifică. Această pandemie de SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că muzeele trebuie să fie într-o continuă schimbare, să  devină mai interactive și mai orientate spre public și comunitatea locală”, a declarat Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean de Ziua Internațională a Muzeelor.

În urmă cu o lună , pe 23 aprilie, a fost inaugurat şi singurul muzeu dedicat „pictorului florilor”, Ștefan Luchian, la Ștefănești. CJ a investit aproximativ un milion de lei în renovarea și modernizar acestuia, iar, ulterior, specialiștii Muzeului Județean au amenajat partea expozițională, respectiv, două camere. Prima valorifică piese de artă plastică și de sculptură din colecțiile instituției și conturează expoziția intitulată „Artiști pentru Luchian”, iar a doua reconstituie „Camera – atelier a lui Ștefan Luchian”, în care a lucrat marele pictor în ultimii săi ani din viață.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...