joi, februarie 22, 2024
AcasăLocal BTFestivitate de premiere la Uniunea Armenilor din Botoșani (video)

Festivitate de premiere la Uniunea Armenilor din Botoșani (video)

Uniunea Armenilor din România, Sucursala Botoșani, a găzduit astăzi, 29 mai, festivitatea de premiere a primei ediții a Festivalului de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian”.

Cei 44 de participanți la concurs au avut de realizat caricaturi sau epigrame cu și despre armeni. Astfel, 35 de persoane, din diferite părți ale țării, s-au înscris la categoria Epigrame, iar nouă, la categoria Caricaturi. Câștigătorii la categoria Epigrame au fost Constantin Moldovan, care a obținut premiul I, premiul al II-lea, Laurențiu Rotaru, al III-lea, Vili Aflorăresei, iar Sorin Finchelstein a obținut Mențiune.

La categoria Caricaturi, Dorin Axinte a obținut premiu I, Maria Avramescu, premiul al II-lea, Leonte Năstase, premiul al III-lea, iar Carmen Țanu, Mențiune.

În perioada 1 martie-15 mai cei interesați de cultura armeană s-au putut înscrie la prima ediție a Festivalului de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian”, la inițiativa președintelui Uniunii Armenilor din România, Sucursala Botoșani, Cristian Lazarovici. Aceștia și-au trimis creațiile până pe 15 mai, după care a urmat o perioadă de evaluare a lucrărilor, iar astăzi câștigătorii au primit diplome, premii în bani, dar și câte o carte cu toate lucrările din concurs, epigrame și caricaturi.

Juriul care a ales câștigătorii a fost format din Varujan Vosganian, Mihai Babei, membru al Uniunii Scriitorilor din Botoșani, Mihai Pînzaru-PIM, care este grafician și caricaturist, Florin Grosu, artist plastic botoșănean și Cristian Lazarovici.

La acest eveniment au fost prezente mai multe personalități, printre care Președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, Administratorul Public al Județului, Cristian Nistor, Doina Drețcanu, fost deputat, Florentina Gheorghiță, directorul Direcției de Promovare Turistică din Botoșani, Ion Rusu, Gelu Dorian, membru al Uniuni Scriitorilor din Botoșani, dar și Leonte Năstase, grafician și fotograf, care a venit din Constanța și care a participat, de altfel, la concurs.

„Noi, armenii, știm și să ne distrăm, să dansăm, să glumim…”

Cristian Lazarovici a transmis că scopul acestui concurs a fost acela de a promova comunitatea armeană, dar și de a arăta latura amuzantă a acestora.

„Noi armenii vorbim foarte mult despre genocid, despre dramele pe care le-au trăit acest popor, despre familiile pierdute, dar totodată știm și să ne distrăm, să dansăm, să glumim și așa mi-a venit ideea să organizez acest festival de caricaturi și epigrame, fiindcă noi, armenii, trebuie să revenim la viețile normale, la ceea ce este frumos. Ne-am gândit ca acest festival să fie despre armeni, cu armeni, dar văzut prin ochii celorlalți. Așadar, participanții sunt de pe tot cuprinsul țării, din București, Târgu-Jiu, Buzău, Suceava, Iași, dar și un român care stă în Germania și unul care este stabilit în Canada. Nu sunt armeni. Ne dorim să participe și la celelalte ediții pentru că vrem să perpetuăm acest eveniment și să-l îmbunătățim de la an la an”, a declarat Cristian Lazarovici, Președintele Uniunii Armenilor, Sucursala Botoșani.

Cine a fost Cik Damadian

Numele Festivalului de Caricaturi și Epigrame nu a fost ales la întâmplare. Hacik (Cik) Damadian, grafician și caricaturist român de origine armeană, a poposit în anul 1975 pentru câteva luni la Botoșani și a reușit să realizeze în grafică câteva dintre casele vechi, din monumentele istorice, din frumusețea orașului, înainte de sistematizarea modernă a acestuia, motiv pentru care reprezentanții armenilor au dorit să-i aducă, astfel, un omagiu prin denumirea festivalului cu numele său.

Reprezentație de caricatură în timpul evenimentului

Leonte Năstase, graficianul care a obținut locul al III-lea în cadrul concursului, și-a arătat măiestria în realizarea caricaturilor chiar în timpul evenimentului. Astfel, cei care și-au dorit caricatura cu semnătura lui Leonte Năstase au avut astăzi oportunitatea. Printre doritori s-a aflat și Doina Federovici, Președintele Consiliului Județean.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
7.7 ° C
7.7 °
3.2 °
82 %
1.8kmh
13 %
joi
11 °
vin
13 °
sâm
15 °
Dum
13 °
lun
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe Bulevard pare că se pregăteşte ceva pentru botoşăneni.

EDITORIAL

De fiecare dată când un politruc ales sau numit într-o funcție publică o dă prin bălării, vine în fața noastră cu un text de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...