spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BT"Noaptea Muzeelor" organizată la Botoșani

„Noaptea Muzeelor” organizată la Botoșani

Pandemia de Covid19 a anulat majoritatea evenimentelor culturale de anul trecut, dar şi o parte dintre cele care au fost programate pentru începutul acestui an. Odată cu scăderea numărului de cazuri, însă, şi cu relaxarea restricţiilor impuse de autorităţi, instituţiile de cultură prind viaţă din nou. Astfel, la finalul săptămânii viitoare, pe 12 iunie, după un an de pauză, va avea loc Noaptea Muzeelor.

În cadrul evenimentului botoşănenii vor putea vizita gratuit Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi, Muzeul de Etnografie din Botoșani și Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești.

„Cel mai probabil programul va fi ca în anii trecuți, între orele 18.00 și până în 12.00, încă nu știm exact. Am decis să nu ținem pe pietonalul Unirii, fiind foarte aglomerat și încercăm să respectăm condițiile impuse de pandemie, motiv pentru care anul acesta evenimentul se va desfășura la muzeele mai mici”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani.

La nivel național, Noaptea Muzeelor se va desfășura în 185 de spații culturale, din 72 de localităţi și din 37 de județe ale ţării.

Eveniment de succes în anii trecuţi

În 2019, la ultima ediţie organizată, evenimentul s-a dovedit a fi un succes. Astfel, atunci, aproximativ 1.700 de persoane au vizitat expoziţiile permanente şi cele temporare găzduite de Muzeul Judeţean de Istorie, de Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi şi de Muzeul de Etnografie.

Cel mai „căutat” a fost Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi, unde 780 de persoane, în majoritate copii, au vizitat expoziţiile permanente, dar şi cea a jucăriilor de altădată. 550 de botoşăneni au trecut pragul Muzeului Judeţean de Istorie, unde au putut admira unelte agricole şi de fierărie din perioada geto-dacică descoperite la Lozna, celebra statuetă cucuteniană „Venus de la Drăguşeni”, dar şi expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”.

O afluenţă destul de mare de vizitatori a fost şi la Muzeul de Etnografie, unde în cele cinci ore de program au fost 350 de vizitatori.

Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și se află la a 17-a ediție. Cu acest prilej, numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid porțile, simultan, până târziu în noapte. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Primul eveniment de acest gen s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...