vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTVeteran ridicat la ceruri la 105 ani

Veteran ridicat la ceruri la 105 ani

Unul dintre cei mai cunoscuţi veterani din judeţ a trecut la cele veşnice. Este vorba despre Panaite Mitel, din comuna Tudora, care s-a stins din viaţă la vârsta de 105 ani. Botoşăneanul a lăsat în urmă nouă copii, 14 nepoți și 10 strănepoți, dar şi o poveste de viaţă demnă de un film.

Panaite Mitel şi-a pierdut tatăl în Primul Război Mondial și cei trei frați în Al Doilea Război Mondial. El, la rândul său, a luptat pentru patrie și este singurul dintre frați care s-a întors acasă, chiar dacă a stat prizonier în Siberia timp de doi ani, şi a fost rănit de două ori în luptă. Prima oară, la Odessa, deşi s-a ferit din calea proiectului, a avut răni pe partea stângă a corpului – „de sus până jos”. „O schijă a intrat în mine, a rupt trei coaste şi s-a oprit la o pieliţă distanţă de inimă. Am fost operat la Curtea de Argeş de un doctor colonel, care mi-a spus că am avut un foarte mare noroc să scap cu viaţă”, povestea veteranul.

După doar trei luni de concediu medical, timp în care şi-a revăzut şi familia, s-a întors pe front. La Cotu Donului, a fost rănit a doua oară, la mâini.

Decorat cu medalia „Bărbăţie şi Credinţă Cl.I”

Panaite Mitel îşi iubea ţara nespus şi spunea că adevăratele suferinţe în război nu i le-au adus rănile, ci ceea ce le-au făcut ruşii românilor. „Ne-au înşelat ruşii. Am primit ordin de la ai noştri că de pe 23 august suntem cu armata rusă şi deci întoarcem armele, iar ei au luat deoparte tunurile, ne-au spus să ne încolonăm şi să ne deplasăm mai încolo, ca să ne organizăm altfel şi ne-au urcat într-un tren. Eram 80 de oameni într-un vagon şi ne-au dus în Siberia”, a povestit mânios botoşăneanul.

Mitel Panaite spunea că a trăit mai multe vieţi într-una. Pe front, s-a luptat cu duşmanii, dar şi cu lipsurile, cu însăşi moartea şi cu condiţiile teribile din lagărele sovietice.  Amintirile acelor ani i-au rămas vii întreaga viață. „Pe astea n-ai cum să le uiţi niciodată. Au fost nişte momente atât de zbuciumate încât cred că nici moartea nu ţi le poate şterge vreodată din minte. Dar le-am trecut pe toate cu încredere şi credinţă în Dumnezeu“, spunea bărbatul.
Pentru curajul şi devotamentul său botoşăneanul a fost decorat cu medalia „Bărbăţie şi Credinţă Cl.I”.
Panaite Mitel nu şi-a uitat niciodată datoria faţă de ţară. Astfel, la cei 105 ani, anul trecut, a votat oferind un exemplu de civism. Acesta a fost printre cei mai în vârstă votanţi din ţară, însă, nu a lipsit niciodată de la vot. La alegerile parlamentare spunea că singura sa speranţă este schimbarea în bine, chiar dacă, spunea el, nu există aproape nici o diferenţă între politicienii din trecut şi cei de acum.

Zeci de mesaje de condoleanţe

Întreaga comunitate a fost îndurerată de moartea bătrânului şi au transmis mesaje de condoleanţe. Rudele acestuia sunt şi ele înmărmurite de dispariţia bătrânului, care, în ciuda vârstei înaintate, a fost un liant pentru toţi cei din jur. „Îngerul meu păzitor. Așa vă spuneam tot timpul, mândria mea, și sincer sunt cu sufletul împăcat că am putut cunoaște un om deosebit că dumneavoastră și care pentru mine veţi rămâne veșnic în inima și sufletul meu Bunicul meu drag cu chip de înger și cu păr cărunt. Mi-aș fi dorit mult sa te pot vedea pentru ultima oară și să te sărut pe frunte și să îți spun iartă-mă dacă ți-am greșit cu ceva. Te iubesc și te voi iubi mereu îngerul păzitor. Dumnezeu să te odihnească în pace și să te așeze de-a dreapta lui pentru că tu ești un sfânt cu chip blând de înger”, a spus Nicoleta Macovei, una dintre nepoatele bătrânului.
Dumnezeu să îl odihnească!
Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...