duminică, mai 19, 2024
AcasăLocal BTMedic reîntors la cabinet după o anchetă penală

Medic reîntors la cabinet după o anchetă penală

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici de familie din județ este pe cale să revină în comunitatea în care s-a consacrat pentru a acorda din nou servicii medicale. După ce a fost subiectul unei anchete a procurorilor botoșăneni și acuzat de obţinere ilegală de fonduri, medicul de familie Romică Coşovanu revine în cabinet. Anunţul a fost făcut chiar de primarul comunei Avrămeni, care timp de doi ani a încercat să aducă un alt medic în comună, dar fără succes, după ce Casa de Sănătate a reziliat contractul cu medicul cercetat penal.

„Stimați cetățeni ai comunei Avrămeni, am deosebita plăcere să vă anunț că la Dispensarul Uman din Avrămeni îl vom găsi în fiecare zi, ca odinioară, pe valorosul si îndrăgitul medic de familie Romică Coşovanu. L-am susținut pe domnul doctor în încercările dumnealui repetate de a se reîntoarce acolo unde a profesat si unde a agonisit o experiență uluitoare ca medic de familie și anume la noi la Avrămeni”, a spus primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu.

Medicul a confirmat faptul că urmează să revină în sânul comunităţii pe care a deservit-o timp de aproape două decenii. „Da, este adevărat. Voi reveni la cabinetul medical din Avămeni începând cu 1 august”, a precizat pentru Monitorul, medicul Romică Coşovanu.

„Nu au fost solicitate la decontare servicii neefectuate”

Problemele pentru medicul Romică Coşovanu au început în 2018, când Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a transmis că societatea administrată de acesta, S.C. Redmedca Santex SRL este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, în timp ce un alt medic, din municipiul Botoşani, este cercetat pentru complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual, ambele în formă continuată, prejudiciul fiind estimat la peste 160.000 de lei.

Medicul Romică Coşovanu şi-a recunoscut atunci fapta şi a ţinut să precizeze că volumul foarte mare de muncă la nivelul cabinetului din Avrămeni a dus la crearea acestei situaţii. „S-a acordat asistenţă medicală într-o zonă deficitară din punct de vedere al existenţei medicilor de familie. Serviciile au fost acordate direct pacienţilor. Nu au fost solicitate la decontare servicii neefectuate”, a precizat atunci medicul Romică Coşovanu.

„Societatea a achitat integral prejudiciul calculat”

Acesta a spus că eroarea pe care şi-o asumă a constat în faptul că unul dintre medici nu s-a prezentat la serviciu în perioada incriminată de procurori, fiind înlocuit permanent de celălalt medic. „Această greşeală în activitatea curentă a fost considerată o gravă abatere de către organele de anchetă. Îmi asum această greşeală, societatea a achitat integral prejudiciul calculat, chiar dacă nu s-au încasat nici jumătate din aceste sume, diferenţa fiind reprezentată de reţete sau bilete de trimitere care au fost ridicate de pacienţi”, a mai precizat medicul Romică Coşovanu.

Deși acesta a achitat tot prejudiciul, procesul a continuat pe rolul instanţei, Astfel, în 2019 CAS Botoșani a primit hotărârea judecătorească cu condamnare, drept pentru care contractul cu medicul nu a mai fost prelungit.

„De la 30 iunie, contractul i-a încetat de drept și nu i-a mai fost prelungit pentru că între timp am primit hotărâre judecătorească, din care rezultă că procesul s-a desfășurat în procedura recunoașterii vinovăției. Deci, chiar dacă are drept de apel, recunoașterea vinovăției are efect juridic, apelul nu poate schimba lucrul acesta. Contractul cu domnul doctor nu a mai fost prelungit, pentru că dânsul este condamnat, iar în acest caz, conform Statutului CNAS, la articolul 36, persoanele care au produs prejudicii, nu mai pot intra în relații contractuale cu Casa de Asigurări. Nici persoanele, nici firmele”, a declarat preşedintele CAS de la acea vreme, Carmen Nicolau.

Decizia instanţei nu contravine Statutului CNAS şi nu îi este interzis să intre în contract cu CAS

Acum, însă, noul preşedinte al CAS Botoşani a precizat că situaţia este una favorabilă medicului care poate intra din nou în contract cu Casa de Sănătate. Nu o va face direct, ci ca medic angajat al unei societăţi. „Domnul doctor va reintra în contract cu Casa de Asigurări din luna august. Decizia instanţei nu contravine Statutului CNAS şi nu îi este interzis să intre în contract cu CAS. Nici instanţa nu a comunicat că ar avea această interdicţie”, a precizat Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoşani.

La cabinetul din Avrămeni sunt înscriși peste 3.500 de pacienți.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
9.4 ° C
11 °
9.4 °
95 %
2.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...