spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTExpoziția „Serbarea de la Putna – 150”

Expoziția „Serbarea de la Putna – 150”

În continuarea Colocviului organizat pe 15 august, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va vernisa pe 17 august 2021, la ora 11:00, expoziția „Serbarea de la Putna – 150”.

Expoziția conține o serie de documente referitoare la Serbarea de la Putna, imagini ale unor obiecte legate simbolic și temporal de evenimentul organizat de studenții români din Viena pe 15 august 1871.

„<Serbarea întru memoria lui Ștefan cel Mare>, cunoscută ca <Serbarea de la Putna>, a fost gândită de studenții români din Viena, inițial, pentru 15 august 1870, însă factori care nu au depins de organizatori au dus la amânarea ei cu un an. Presa vremii a reflectat îndeaproape pregătirile pentru Serbare și manifestarea în sine. Cronologia evenimentelor – acțiunile care au premers Serbării, precum și evenimentul ca atare –, reprodusă în baza relatărilor presei de atunci, a comunicatelor și rapoartelor publicate, prefațează expoziția de la Ipotești”, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.

Poetul Mihai Eminescu a fost implicat în organizarea Serbării de la Putna

Galeria fotografiilor din expoziție amintește de personalitățile implicate în organizare sau care au participat la Serbare: Mihai Eminescu, ca secretar al Comitetului central, care a ținut o vastă corespondență în vederea organizării Serbării (corespondența fiind, de asemenea, ilustrată în expoziție); Ioan Slavici, ca președinte al Comitetului, care „rosti de pe tribuna, sub cerul liber, în fața porticului, cuvântarea sa inaugurală”; A.D. Xenopol, care a ținut cuvântarea festivă; Mihai Kogălniceanu, care a reprezentat Societatea Academică Română, bătând pe cont propriu și o monedă comemorativă; Ciprian Porumbescu, care a interpretat, la Putna, pentru prima dată, „Balada”; episcopul Filaret Scriban și arhiereul Iosif Bobulescu, care au reprezentat Mitropolia Moldovei; starețul mănăstirii Putna, Arcadie Ciupercovici.

Expoziţia include fotografii, grafică, imagini ale unor documente din Fondul Documentar Ipoteşti

Extrase din cronici și o serie de imagini din exteriorul sau interiorul bisericii creionează, în expoziție, atmosfera de la Putna din diferite perioade: grafică din secolul XIX, fotografii din prima jumătate a secolului XIX, care reflectă diverse evenimente organizate la Putna.

Dintre obiectele-simbol ale Serbării de la Putna, păstrate astăzi în mănăstire, pot fi văzute în fotografie: cele două steaguri realizate de Doamnele române la rugămintea Comitetului organizatoric, în coordonarea Elenei Istrati din Iași și a Mariei A. Rosetti din București, urna votivă și imaginea medaliei bătute de studenții din Viena, deținută de Memorialul Ipotești.

Expoziția conține și imagini ale unor documente din Fondul Documentar Ipotești, legate de Serbarea de la Putna sau activitatea Societății „România Jună”.

Expoziția a fost amenajată în Holul Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” de la Ipotești. Panotarea expoziției este realizata de graficiana Liliana Grecu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...