miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTPrefectul județului, Dan Nechifor, a îngropat securea războiului în bătălia cu CJ...

Prefectul județului, Dan Nechifor, a îngropat securea războiului în bătălia cu CJ (VIDEO)

După aproape o jumătate de an de dispute în instanță, prefectul a renunțat la procesul inițiat în Contenciosul Administrativ împotriva hotărârii CJ prin care s-a dispus alocarea banilor pentru întreținerea drumurilor județene și comunale. Asta după ce membrii CJ au revocat săptămâna trecută hotărârea contestată și au adoptat o nouă hotărâre. Prin urmare, acțiunea din Contenciosul Administrativ a rămas fără obiect, iar prefectul Dan Nechifor a dat aviz de legalitate pentru noua hotărâre, deși în linii mari sumele repartizate pe localități au rămas la fel.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Decizia a fost luată în interesul public, având în vedere că urmează sezonul rece, iar drumurile din județ au nevoie de lucrări de întreținere. „Având în vedere interesul public, și aici mă refer strict la începerea sezonului rece, și având în vedere că am solicitat tuturor unităților administrativ teritoriale, inclusiv CJ, actualizarea planului de intervenție în sezonul rece, pe care îl voi aproba pe 20 de septembrie, termenul fiind devansat cu o lună de zile față de anul trecut, și întrucât drumurile județene au nevoie atât de întreținere până la începerea anotimpului rece, am dat aviz de legalitate de noua hotărâre a CJ”, a spus marți, 7 septembrie, a.c., în cadrul unei conferințe de presă, prefectul Dan Nechifor.

Licitaţie pentru deszăpezire

Reconsiderarea punctului de vedere din partea Instituției Prefectului a venit și în contextul în care în cazul deszăpezirii drumurilor județene urmează să aibă loc și o procedură de licitație pentru desemnarea societăților care vor asigura această activitate.

„Noi vom aproba planul de intervenție în sezonul de iarnă în aceste condiții. Este o problemă pe care am comunicat-o inclusiv la Ministerul Afacerilor Interne, la București, pentru că, știți foarte bine – nu avem contracte, nu putem deszăpezi, iar dacă nu avem bani, nu putem să reparăm”, a adăugat prefectul Nechifor.

Bani alocaţi cu precădere în localităţile conduse de primari PSD

Războiul dintre Instituția Prefectului și Consiliul Județean (CJ) a izbucnit la sfârșitul lunii martie a.c., imediat după ce membrii CJ au adoptat o hotărâre privind repartizarea a 13,2 milioane de lei, bani proveniți de la bugetul de stat din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată și destinați pentru întreținerea drumurilor județene și comunale. Mare parte din sumă urma să ajungă în acele localități conduse de primarii PSD, iar Instituția Prefectului a atacat hotărârea în Contenciosul Administrativ întrucât la repartizarea banilor nu s-ar fi respectat criteriile legale.

În primă fază, Tribunalul Botoșani a respins acțiunea prefectului, dar acesta a contestat decizia la Curtea de Apel Suceava. Demersul în instanță a dus practic la blocarea sumelor, până la soluționarea definitivă a procesului.

Cum instanța suceveană a stabilit termen de judecată pe 8 noiembrie a.c., exista riscul ca bani să nu mai poată fi cheltuiți, iar la sfârșitul anului cele 13,2 milioane de lei se întorceau la bugetul de stat. Din acest motiv, CJ a decis să revoce hotărârea inițială și a adoptat o nouă hotărâre care va permite utilizarea sumelor. Astfel, din cele 13,228 milioane de lei o mare parte va ajunge la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, iar diferența de 4,183 milioane lei ar urma să fie utilizată de primari.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
câțiva nori
25.4 ° C
25.6 °
22.8 °
71 %
3.7kmh
24 %
mie
30 °
joi
27 °
vin
27 °
sâm
32 °
Dum
37 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...