spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTBebeluş mort în braţele părinţilor

Bebeluş mort în braţele părinţilor

O familie din Botoşani trece prin momente cumplite, după ce bebeluşul lor a murit în somn. În vârstă de doar patru luni, copilul a fost găsit fără suflare, în dimineaţa zilei de vineri în pătuţul lui.

Descoperirea cumplită a fost făcută de mama copilului. Cei doi părinţi mai au trei copii, iar femeia s-a trezit vineri şi i-a pregătit pe aceştia pentru şcoală. La un moment dat, femeia a vrut să verifice ce face bebeluşul, dar l-a găsit fără suflare. Femeia a sunat imediat disperată la serviciul de urgenţă 112. la faţa locului a ajuns în scurt timp o ambulanţă cu medic, însă din păcate cadrele medicale nu au mai putut face nimic. „Decesul a survenit, cel mai probabil, pe parcursul nopţii. Se instalase deja rigiditatea cadaverică şi din păcate nu s-a putut face nimic, decât constatarea decesului”, a precizat un asistent din cadrul SJA Botoşani.

Trupul bebeluşului a fost preluat de medicii legişti pentru a se stabli cu exactitate cauza morţii. Potrivit actelor medicale, copilul suferea de o afecţiune gravă la inimă, denumită defect septal atrial, aceasta putând fi una dintre cauzele decesului subit.

Ce este defectul septal atrial

Defectul septal atrial (DSA) reprezintă un defect al septului interatrial prezent de la naștere. În timpul vieții intrauterine, între cele două atrii există o comunicare ce permite trecerea sângelui spre plămâni. Aceasta se închide în mod normal după naștere. Dacă defectul nu se închide, atunci rezultă un DSA. Nu se cunoaște deocamdată o cauză clară, dar este posibil cu afecțiunea să fie ereditară, fiind întâlnită la mai mulți membri ai unei familii.

Mulți bebeluși născuți cu această malformație nu prezintă simptome. Manifestările bolii apar de obicei în jurul vârstei de 30 de ani sau chiar mai târziu.

Afecțiunea poate fi depistată ușor, la o simplă consultație cu stetoscopul. Medicul va sesiza un murmur cardiac anormal și va recomanda mai multe investigații suplimentare, pentru a putea pune un diagnostic clar.

La copilul mic, un DSA mic (mai mic de 5 mm) se poate închide spontan sau poate rămâne asimptomatic. Un defect mare (8 până la 10mm) de cele mai multe ori are nevoie de o procedură chirurgicală pentru corecție.

Factorii de prognostic cei mai importanți sunt mărimea defectului, cantitatea de sânge șuntată la acest nivel și prezența simptomatologiei. Unii pacienți cu DSA pot asocia și alte malformații cardiace congenitale cum ar fi insuficiența valvulară sau DSV.

Pacienții cu DSA mare sau care asociază și altă malformație cardiacă prezintă risc pentru, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă, endocardită, hipertensiune pulmonară sau accident vascular cerebral.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...