marți, mai 14, 2024
AcasăLocal BTAmenzi date de poliţiştii locali pentru parcarea pe locurile rezervate

Amenzi date de poliţiştii locali pentru parcarea pe locurile rezervate

Criza locurilor de parcare din municipiul Botoşani este o problemă la care edilii botoşăneni caută o rezolvare. Deocamdată, soluţiile sunt pe hârtie, în bugetul pe anul 2022 fiind alocate fonduri pentru realizarea unor documentaţii pentru unele parcări supraetajate. Până la materializarea acestor demersuri mai este cale lungă, astfel că posesorii de maşini trebuie să se descurce aşa cum pot.

O problemă des semnalată Poliţiei Locale este ocuparea locurilor rezervate de botoşăneni, de către alte maşini. „Dacă şoferul care lasă maşina pe locul pentru care plătesc eu, pune pe bord un număr de telefon la care să fie sunat, situaţia e de înţeles. Nu este nimeni absurd să nu înţelagă că un om are o urgenţă şi lasă maşina pe un loc rezervat câteva minute. Dar când cel care ocupă locul mai are şi tupeul să-mi reproşeze că nu mi-am cumpărat stradă, este clar că mă enervez”, a declarat un botoşănean.

Viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Poliţiei Locale, a declarat că botoşănenii care se confruntă cu astfel de situaţii trebuie să solicite sprijinul Poliţiei Locale. Asta în cazul în care persoana care le-a ocupat locul nu a lăsat număr de telefon la care să fie contactat. Liviu Toma a recunoscut că deseori îi sunt semnalate astfel de probleme. Recent, viceprimarul fost sunat de către o persoană care a plecat cu maşina în străinătate, timp de două săptămâni şi, când a revenit acasă, a găsit locul ocupat. În cele din urmă l-a găsit pe proprietarul maşinii, care i-a spus „dar eu parchez maşina aici de mai bine de o săptămână”, perioadă care coincidea cu cea în care botoşăneanul care plătea rezervare pentru acel loc fusese plecat în străinătate.

Am acţionat de fiecare dată la solicitarea cetăţenilor

Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale, a declarat că botoşănenii care îşi găsesc locurile ocupate de alte maşini trebuie să sune la Poliţia Locală, la numărul 0231.513.100. „Am acţionat de fiecare dată la solicitarea cetăţenilor. Am căutat să identificăm şi să descurajăm acest fenomen pentru că cetăţenii plătesc pentru acele locuri rezervate. De multe ori, persoanele s-au înţeles s-au împăcat, în final. Au fost însă şi situaţii în care am aplicat sancţiuni, pentru că ocuparea unui loc de parcare rezervat este o faptă prevăzută în Hotărârea de Consiliu Local 292 din anul 2017 pentru aprobarea Regulamentului privind circulaţia pe drumurile publice”, a explicat Ioan Onuţu.

Potrivit oficialului, de regulă, cei care parchează pe locuri rezervate lasă maşina pe avarie sau un număr de telefon la care să fie contactaţi. „De multe ori, suntem chemaţi, ajungem la faţa locului şi ni se spune că persoana care a ocupat locul a plecat deja. Sau mai avem situaţii foarte sensibile şi anume o persoană care găseşte locul ocupat blochează cu maşina cealaltă maşină, pentru ca acel şofer să nu poată să părăsească zona. Şi şoferul care blochează maşina găsită pe locul pentru care el plăteşte este sancţionabil. Sunt legi, instituţii abilitate pentru a constata şi sancţiona anumite fapte. Nu trebuie să ne facem singuri dreptate”, a explicat Ioan Onuţu.

Oficialul a făcut apel la răbdarea şi înţelegerea botoşănenilor, mai ales că suprafaţa municipiului a rămas aceeaşi, în schimb numărul maşinilor a crescut exponenţial. „Cred că ar trebui să avem mai multă răbdare unii cu alţii”, a concluzionat Ioan Onuţu.

Atunci când sunt ocupate locuri de parcare rezervate, poliţiştii locali aplică prevederile hotărârii de Consiliul Local 292 din 2017. La articolul 12 se arată că „oprirea, parcarea sau staţionarea autovehiculelor este permisă numai în locuri special destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje”, în timp la alineatul 2 se precizează că „locurile de parcare pentru care proprietarii autovehiculelor deţin acord de rezervare emis contra cost de Primăria Municipiului Botoşani au caracter exclusiv de folosinţă de către titulari, pe perioada valabilităţii rezervării fiind interzisă ocuparea amplasamentelor rezervate de către alte persoane decât beneficiarii”. Totodată, la alineatul 4 se prevede că „este interzisă staţionarea sau parcarea pe loc rezervat sau cu permisiune de folosire”.

Amenzi de peste 30.000 de lei date în anul 2021  

Datele centralizate de conducerea Poliţiei Locale arată că, anul trecut, pentru ocuparea unor locuri de parcare rezervate, ocupate de autoturismele altor persoane, poliţiţii locali au aplicat 164 de sancţiuni, dintre care 111 cu amendă în valoare totală de 30.500 de lei şi 53 cu avertisment scris. De la începutul acestui an, au fost aplicate 19 sancţiuni, dintre care 13 cu amendă în valoare totală de 2.700 de lei şi şase cu avertisment scris.

Cuantumul amenzii este între 100 şi 600 de lei, în funcţie de fapta constatată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6 ° C
6.6 °
5.5 °
89 %
1.8kmh
100 %
mar
15 °
mie
14 °
joi
17 °
vin
18 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...