spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTCCR a decis că obligaţia de purtare a măştii în aer liber...

CCR a decis că obligaţia de purtare a măştii în aer liber este neconstituţională

Ordonanța de urgență privind impunerea măștii de protecție în aer liber este neconstituțională. Decizia a fost luată marți de către Curtea Constituțională, care spune că Ordonanța de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în spațiile deschise, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă, și nu de fond.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a anunțat că așteaptă motivarea Curții Constituționale și apoi va lua o decizie „în conformitate”. „Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, a transmis Executivul, prin purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru.

Legea inițială, nr. 55/2020, prevedea la articolul 13 „obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”. Prin OUG 192/2020, cea despre care CCR spune acum că este neconstituțională, a fost scos termenul „spaţii publice închise”, fiind înlocuit de „spaţii publice”. Astfel, masca a devenit obligatorie și în spațiile publice din aer liber.

Şi un articol ce vizează telemunca este neconstituţional 

Pe lângă modificarea articolului privind purtarea măștii, și modificarea unui articol ce vizează telemunca din aceeași ordonanță încalcă legea fundamentală a țării, se mai arată în comunicat. Este vorba de articolul modificat astfel încât angajatorul să poată decide organizarea activității în regim de telemuncă, fără a mai cere consimțământul angajatului.

CCR a precizat, în comunicatul prin care a anunțat decizia, că doar ordonanța de modificare este declarată neconstituțională. Celelalte texte normative din Legea nr.55/2020, privind măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, rămân în continuare în vigoare.

CCR a argumentat decizia invocând nerespectarea procedurilor, mai precis a articolului 79 din Constituţia României referitor la avizarea legilor de către Consiliul Legislativ.

Decizia Curţii, luată în unanimitate de voturi, este definitivă şi general obligatorie. Ea intră în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Decizia CCR nu anulează amenzile

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru Libertatea că decizia CCR intră în vigoare după motivarea ei și după publicarea în Monitorul Oficial. Termenul pentru motivare este de 30 de zile, iar apoi legea va fi suspendată timp de 45 de zile.

Acesta a mai spus că decizia Curții nu anulează amenzile, pentru că are putere numai pentru viitor. Dacă au fost contestate în termen, judecătorul va decide ce va face. Dacă nu au fost contestate în termen, se vor executa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.7 ° C
12.7 °
8.8 °
77 %
1.4kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...