spot_img
joi, mai 30, 2024
AcasăLocal BTContre în deliberativul local de la reabilitarea Monumentului Răscoalei (video)

Contre în deliberativul local de la reabilitarea Monumentului Răscoalei (video)

Aleşii locali au discutat ieri în contradictoriu pe tema reabilitării Monumentului dedicat Răscoalei de la 1907. Deşi au anunţat din start că sunt de acord cu aceste lucrări, consilierii liberali au avut de obiectat în privinţa valorii lucrărilor, apreciind că este vorba despre o sumă foarte mare.

Suma necesară pentru reabilitarea monumentului este de 877.246 de lei.

Despre reabilitarea acestui monument se vorbeşte din 2014

Eugen Ţurcanu a amintit că în 2014, atunci când a fost viceprimar, a făcut o propunere în deliberativul local pentru a aloca o sumă pentru reparaţii la acest monument. Intervenţia consilierului liberal a readus în atenţia publică „viteza” cu care se derulează proiectele la nivelul primăriei. „Mi-aduc aminte că era undeva până în 10.000 de euro, undeva la 40.000 – 45.000 de lei, iar de atunci şi până acum tot a trecut prin tot felul de studii, realocări de fonduri şi a crescut la 70.000, la 80.000 la 100.000, ba se făcea pe bugetul Direcţiei Edilitare, ba pe dezvoltare, nu se găsea firmă pentru nu ştiu ce studiu. Ştiu că tot mandatul domnului Flutur se făcuse acest monument, nu s-a întâmplat nimic în patru ani pentru că într-una se inventau nişte avizări şi nişte reguli şi tot nu s-a dus la îndeplinire şi acum a ajuns la o sumă de 12 – 13 ori mai mare faţă de suma alocată iniţial. Este exorbitantă, este enorm de mare această sumă, în viziunea mea, care ştiu că am avut la vremea respectivă în mână nişte oferte, chiar ulterior de la firme autorizate de Ministerul Culturii pentru a interveni pe monumente istorice”, a spus Eugen Ţurcanu. El a anunţat că nu va vota proiectul pentru că i se pare o risipă enormă pentru un monument care putea fi reabilitat în urmă cu câţiva ani cu bani mai puţini.

„Sumele alocate mi s-au părut cel puţin aberante”

M-am uitat peste sumele alocate și mi s-au părut cel puțin aberante, în sensul în care din câte mă gândesc eu, reabilitarea presupune doar reparația soclului și nu reabilitarea monumentului în sine. Monumentul în sine nu cred că are nevoie de reabilitare, eventual de o curățare sau, știu eu, altă procedură pentru a arăta bine. Dacă alocăm aproape 900.000 de lei pentru o reabilitare de soclu din care înţeleg că 150.000 de lei pentru proiectare, este cel puțin aberant. Nu putem să facem asemenea cheltuieli sau cel puţin nu am văzut în spate o documentaţie care să ne arate ce se întâmplă, cum se reabilitează, ce se execută acolo pentru că, într-adevăr au crescut preţurile la materiale, a crescut manopera, a crescut preţul la combustibil, dar ca să ajungem la o asemenea valoare mie mi se pare absolut ireală”, a precizat Maricel Maxim.

Alesul local liberal a adăugat că el şi colegii lui de partid nu se opun reabilitării acestui monument al comunităţii, mai ales că „trebuie să ne respectăm înaintaşii şi istoria”.

Marius Rogojinschi, consilier PSD şi preşedintele de şedinţă, a reamintit că a fost timp de patru ani şef la Inspectoratul Judeţean pentru Cultură, instituţie care a avut printre obiectele de activitate şi conservarea obiectivelor de patrimoniu istoric. El a explicat că toate aceste lucrări, inclusiv proiectarea, se realizează cu aprobări de la Ministerul Culturii, Direcţiei Monumentelor Istorice.

Sediul IŞJ reabilitat cu 600.000 de lei

Continuând în aceeaşi notă, Ada Macovei a reamintit că în timpul primului ei mandat de inspector şcolar general a fost reabilitat sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, clădire monument istoric.

Și probabil cunoașteți dimensiunea clădirii inspectoratului şcolar care a avut nevoie de reabilitare pentru că nu s-a mai făcut în ultimii 30 de ani și în 2010 și ulterior, cei care au condus IȘJ, dacă adunăm sumele nu au depășit 600.000 de lei. Nu poate să fie un monument restaurat cu o asemenea sumă, când o clădire începând de la acoperiș, restaurare de fresce, iluminat arhitectural, două parcări ale clădirii au fost reabilitate, gardul instituției. Nu se poate restaura un monument cu 900.000 de lei, nici măcar în condiţiile acestea, chiar dacă au trecut nişte ani”, a spus Ada Macovei.

În discuţie a fost adusă şi reabilitarea Coloanei Infinitului şi a altor monumente din Târgu Jiu.

„Lucrările trebuie făcute ca la carte”

Potrivit celor precizate de primarul Cosmin Andrei, există expertiză tehnică pentru acest ansamblu şi deviz general.

Din aceste documente a reieșit valoarea, care este estimativă, pentru organizarea unei licitații la care este binevenită orice firmă. În plus, va fi instalat și un iluminat arhitectural în această investiție. Țin să specific că poate scădea valoarea estimată în urma organizării licitației. Și așa cum bine ați spus și dumneavoastră, cei care ați intervenit, nu suntem experți în acest subiect. Și dacă nu suntem, nu vreți să dăm credibilitate celor care au întocmit documentația și să ajungem la licitația deschisă unde poate participa oricine? Apoi poate face oricine contestaţie. Există deviz general, lucrurile sunt transparente, nu văd care este subiectul. Aceasta este suma pe care au transmis-o proiectanţii. Bineînţeles că se putea face o restaurare şi cu un turbo jet, dar au făcut-o alţii şi au făcut-o mai rău. Lucrările trebuie făcute ca la carte, cu materiale specifice şi cu firme autorizate”, a mai declarat Cosmin Andrei.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi pentru (consilierii PSD și Liviu Toma de la PRO România) și nouă abțineri (opt liberali şi Raluca Curelariu – USR).

De la şedinţă au lipsit Cătălin Flutur – PNL și Marcel Gheorghiță – USR, fiind învoiţi prin votul deliberativului local.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.5 ° C
13.8 °
11 °
97 %
2.2kmh
84 %
joi
21 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...